Virágzó vidékünk

Kertészkedni vágyóknak indít kurzust a szegedi Fűvészkert

freepik.com
freepik.com
A vasárnap délelőttönként zajló alkalmak célja, hogy akik kedvet éreznek a kertészkedéshez, azoknak elméleti és gyakorlati tudást szerezhessenek.

Kertészkedjünk együtt a Füvészkertben! Nagy öröm a kiskert, írja felhívásában a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje.

A február végétől a Fűvészkertben induló, hat alkalomból álló programsorozat a kertészkedés témáját, a kertészeti praktikákat tervezi átbeszélni.

Reméljük, programunk hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen válnak olyan kertészekké, akik örömüket lelik a növények nevelésében, ápolásában, legyenek azok táp- és fűszernövények vagy éppen a kiskertet, balkonládát díszítő virágok.
Célunk elsősorban az, hogy akik kedvet éreznek a kertészkedéshez és szívesen kipróbálnák magukat a gyakorlatban is, azoknak lehetőséget biztosítsunk az elméleti és gyakorlati tudás megszerzésére

– írják a közleményben.

Szegedi Tudományegyetem Füvészkert/Facebook

A vasárnap délelőtt zajló alkalmakon a kertészkedés szempontjából fontos alapismereteket veszik sorra az alábbi témakörök köré csoportosítva:

A talaj, a kertészkedés alapja
A  szükséges talajmunkák és talajjavítások alkalmazásának lehetőségei. Hasznos tudnivalók a cserepes növények nevelésében használható termesztő közegekről, a tápanyag utánpótlás módjairól. Zöldség- és tápnövények termesztése a kiskertben.

Komposztálás egyszerűen kis- és nagyléptékben
Növényvédelmi alapismeretek
A komposzt készítésének lehetőségei kiskertben és akár egy vödörben is. Kertészeti „divathullám” a mikrobiológiai készítmények használata vagy valóban kiemelkedő fontosságú? Két legyet egy csapásra: újrahasznosítás és „humusz” készítés házilag. Betekintés a növekvő lények, vagyis a növények életműködésébe.

Neveljünk szép és egészséges növényeket – kórokozók és kártevők elleni védekezés hagyományos és környezetbarát módszerekkel
A korszerű növényvédelemmel kapcsolatos tudnivalók, növényvédő szerek, tápoldatok, műtrágyák. Mit, mivel és hogyan érdemes permetezni? Az egyes növényvédelmi irányzatok és alkalmazási lehetőségeik, alternatív védekezés módszerei a környezetterhelés csökkentésének szolgálatában.

Balkonkertészet
Új irányzat a kertészkedésben néhány négyzetméteren. Hogyan tudunk az erkélyen is sikeresen táplálék- és fűszernövényeket vagy éppen virágokat nevelni. Mit ültessünk, mivel és hogyan, faj- és fajtaválasztási szempontok a környezeti tényezők figyelembevételével, kreatív módon.

Kerttervezési ötletek
Milyen szempontok alapján tervezzük meg a kiskertünket? Mire figyeljünk, hogy néhány év múlva is összhangban legyen kertünk? A kerti tó, sziklakert és egyéb látványelemek kialakításának lehetőségei. Tippek madárbarát- és lepkekert építéséhez, konyhakertek és gyógynövénykertek kialakításához változatos növénycsoportok választásával.

Gyógynövények a kiskertben
Minden növény gyógynövény? Melyiket is válasszam? Hitek és tévhitek a gyógynövények élettani hatásairól, felhasználásáról. Konyhakertben és balkonon könnyen termeszthető gyógynövények, szaporításuk és gondozásuk.

Részletekről, időpontokról és árról a Fűvészkert közösségi oldalán lehet tájékozódni.

Kapcsolódó
Így hozzunk létre jövőbiztos kertet
Egy jól megtervezett kert segítségével kevésbé lesz bizonytalan a jövő.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik