Kertünk-Portánk

Vérehulló fecskefű – a természet gyógyító és egyben mérgező ajándéka

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Gyógyít, de elővigyázatosan szabad csak használni.

A vérehulló fecskefű vagy fecskefű évelő gyom– és egyben gyógynövény is.

Latin elnevezése, a Chelidonium a görög chelidón = fecske szóból ered, mert addig virágzik, míg a fecskék itt vannak. Jellemző rá, hogy bárhol megsértve narancssárga színű, kellemetlen szagú tejnedvet ereszt.

Erdők szélein, akácosokban, parlagon, utak, folyók, kerítések mentén, szemetes, törmelékes helyeken, kertekben, lakások körül előforduló növény.

A vérehulló fecskefű erős hatású gyógynövény, nem megfelelő használata mérgezést okozhat. Hatóanyagai a sárga tejnedvben és a növényből készült drogokban egyaránt megtalálható. A növényt már a népi gyógyászat is alkalmazta, mivel azonban házi felhasználása különös óvatosságot és orvosi szakértelmet, felügyeletet igényel a mérgezés elkerülése miatt, manapság általában csak a gyógyszeripar nyersanyaga.

Gyógyító hatása

A népi gyógyászatban a tejnedvét külsőleg szemölcs és tyúkszem eltüntetésére, belsőleg máj- és epehólyag-betegségek gyógyítására használták.

Ma már belsőleg csak orvosi előírásra lehet alkalmazni a mérgezési veszély miatt. Külsőleg azonban a szemölcsre csepegtetve (legfeljebb napi 2-3 alkalommal) hatásosan kiirtható az. Viszont az egészséges bőrfelületet irritálhatja, így csak a szemölcsre cseppentsünk.

A gyógyszeripar a növény virágos szárát, gyöktörzsét, gyökerét használja, ezek több alkaloidát (pl. kelidonin, szanguinarin, keleritrin), gyantát, kevés illóolajat, C-vitamint, nikotinsavat stb. tartalmaznak. A kelidonin fájdalomcsillapító és görcsoldó hatású.

A fecskefűnek baktériumölő hatása van. Külsőleg a bőr kóros elváltozásai (ekcéma, szemölcs, tyúkszem) kezelhetők vele, amit a tejnedvben található kelidonin és fehérjebontó enzimek egymást erősítő hatása okoz.

Mérgező hatása

A növény bármely része okozhat mérgezést, de leginkább a tejnedve. Külső használatkor a bőrön hólyagok képződnek, de halált nem okoz. A belső használatkor rosszullét, szédülés, kábultság, gyomorégés, gyomorfájás, hányás, véres hasmenés, nagy mennyiségű vizelet ürítése, keringési zavarok, szélsőséges esetben a szervezet összeomlása és halál is bekövetkezhet.

Terhesség alatt szigorúan tilos fogyasztani.

Kapcsolódó
Kvíz - Mérgező vagy ehető?
Töltsd ki a kvízt és kiderül, mennyire vagy tisztában a mérgező növényekkel!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik