Kertünk-Portánk

Mit tehetünk a kényszeres szemétgyűjtögető szomszéd ellen?

illusztráció/pixabay
illusztráció/pixabay
Bejelentést kell tenni, de egy-egy ilyen eljárás hosszadalmas és bonyodalmas.

A téma szó szerint az utcán hevert: Miskolcon a diósgyőri városrész egyik kertesházas övezetében csordultig telt szeméttel egy porta, ami miatt a szomszédok évek óta szenvednek, írta a Boon, utánajárva, mit tehet az a szomszéd, akinek megkeseríti egy kényszeres gyűjtögető a mindennapjait?

Ami gyorsan kiderült: ilyen esetben a „szemetet” felhalmozó tulajdonostárssal szemben az illetékes kormányhivatal járási hivatalának népegészségügyi osztálya tud eljárni, így hozzájuk érdemes a leghamarabb fordulni.

Az eljárás kérelem alapján indul meg, a költségeket az eljáró hatóság viseli. Amennyiben a folyamat határozattal zárul, a költség ráterhelhető a kötelezettre, jelen esetben a renitens tulajdonosra

– tájékoztatott a portál.

Fontos megjegyezni, hogy egy-egy ilyen eljárás hosszadalmas és bonyodalmas.

Amennyiben alaposan feltételezhető, hogy magánlakásban vagy a hozzá tartozó ingatlanon a hulladékgyűjtés közegészségügyi szempontból súlyosan kifogásolható, akkor a kistérségi népegészségügyi intézet helyszíni ellenőrzést végez, és intézkedést kezdeményez.

Ezzel együtt viszonylag kevés olyan eset van, amikor egy önkormányzat hatósági eszközökkel be tud avatkozni egy társasház működésébe. Az önkormányzatok csupán törvényességi felügyeletet látnak el, azoknál az eseteknél, amikor az együttélési szabályok be nem tartásáról vagy antiszociális viselkedésről van szó, nem rendelkeznek hatáskörrel

– írták.

Miskolcon is vélhetően azért járhatott el az önkormányzat – amely félmillió forintos büntetéssel sújtotta a renitens telek tulajdonosát -, mert a szemét már a közterületen is felhalmozódott, amely vélhetően a telekről származott.

Kapcsolódó
Változások a hulladékudvarok rendjében, ezekre figyeljünk
A hulladékok átvételi ideje jelentősen megemelkedik az új szabályok miatt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik