Életmód

Változások a hulladékudvarok rendjében, ezekre figyeljünk

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A hulladékok átvételi ideje jelentősen megemelkedik az új szabályok miatt.

Meglepetés érheti azt, aki megszokásból indul a hulladékudvarba, ugyanis új, szigorúbb szabályok léptek életbe július harmadikától.

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. 2023. július 1. napjától irányítja és szervezi a magyarországi települési hulladék begyűjtését és kezelését, valamint működteti a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert. A társaság célja, hogy 2040-re elérhető legyen az Európai Unió által előirányozott, a települési hulladék újrahasznosítására vonatkozó minimum 65, míg a hulladéklerakóba kerülő hulladék esetében a maximum 10 százalékos arány elérése.

Fontos változás, hogy a leadni kívánt hulladékot csak mérhető módon veszik át, ez azt jelenti, hogy az ömlesztett hulladékot (pl. sittet) is dobozolni, zsákolni kell, hogy a mérlegre lehessen helyezni.

A különböző fajta hulladékokat fajtánként szét kell válogatni.

A mérlegelés szigorítása miatt megnövekedett átvételi időre számíthatunk.

A hulladékudvarban leadható mennyiségek is változnak, ezekről az adott udvar oldalán lehet tájékozódni. Az ott meghatározott mennyiségen felüli hulladék átvételére díjfizetés ellenében sincs lehetőség.

Országosan bármelyik hulladékudvar igénybe vehető – lakcímtől függetlenül.

A hulladékudvar szolgáltatásainak igénybevételére továbbra is az a magánszemély jogosult, aki, hulladékszállítási szerződéssel rendelkezik, közszolgáltatási díjfizetési kötelezettségnek eleget tett (díjhátraléka nincs), és aki a személyazonosságát (hivatalos, fényképes igazolvánnyal) és lakcímét (a fényképes igazolvány adataival összhangban álló lakcímkártyával) hitelt érdemlően képes igazolni – közölte a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.

Kapcsolódó
Tévhit, hogy összeöntik a szelektívet a kommunális hulladékkal
Heves megyében ingyen kérhető a szelektív hulladékgyűjtő, sokan mégsem élnek a lehetőséggel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik