Virágzó vidékünk

15 tonna hulladéktól szabadították meg a Tiszát a PET Kupán

Rekord mennyiségű hulladékot gyűjtöttek össze a csapatok jubileumi X. Felső-Tiszai PET Kupán, ami tulajdonképpen egy hosszútávú folyótisztító hajóverseny - közölte a Berek.

A tíz napos esemény első két napján hajót építenek a csapatok. A hulladék felhasználásával készített vízijárművekkel gyűjtik össze azután a folyóban talált szemetet.

Kapcsolódó
Szeméthegyek úsznak a Maroson
Alighanem Romániából érkezett a nagy mennyiségű szemét.

Az építés után kezdődő versenyen az nyer, aki a legtöbb hulladékot gyűjti össze a Tiszából és árteréből. Végül szelektálni is kell a szemetet, mivel az így csoportosított hulladék 60%-a újrahasznosítható.

A PET Kupa önkéntesekből, céges csapatokból, civil szervezetekből és baráti társaságokból álló, négy hajót magába foglaló flottája 2013-ban kezdte meg a küzdelmet a Felső-Tiszán érkező hulladékáradat ellen. Kalandjaikból akkor televíziós filmsorozat készült Valamit visz a víz címmel. Azóta a PET Kupa meghatározó környezetvédelmi mozgalommá vált, a “PET-kalózok” már 225 tonna hulladéktól mentesítették a Tiszát és mellékfolyóit.

A Tiszai PET Kupa kezdeményezés az első a világon, ahol a környezetbe juttatott, és onnan visszagyűjtött szennyező anyagokból építik a hajósok vízi járműveiket. A PET-hajók meghajtása megújuló energiával, kézi erővel, evezéssel, vitorlával vagy napelemmel történik, ezek a hajóegységek fogadják a gyors mozgású kenuk által összegyűjtött hulladékot.

Azokon a területeken, ahol a csapatok a korábbi évek során többször jártak és gyűjtötték az ártéri hulladékot, sokkal kevesebb felhalmozódott folyami hulladékkal találkoztak, és a korábban tapasztaltakhoz képest tisztább a folyó ártere.

A szervezők megköszönték mindenkinek az elmúlt napokat és azt, hogy 15 tonna hulladéktól mentesítették közösen a Tiszát és ártereit.

Kapcsolódó
Négy városban önkéntesek szedik a szemetet egy jobb világ reményében
Szeretnék elérni, hogy hogy ne legyen sehol eldobott szemét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik