Életmód

Újabb szemétgyűjtő akció kezdődik a Tiszán

MTI, Balázs Attila
MTI, Balázs Attila
Kilencedik alkalommal szervez a Felső-Tiszán hulladékgyűjtő PET-hajós versenyt a Természetfilm.hu Egyesület, a résztvevők ezúttal a folyó szennyezettségéről szeretnének pontos képet kapni.

Szombattól augusztus 8-ig, főként az Ukrajnával közös határvizeken megvalósuló rendezvényen a résztvevők saját építésű pillepalackhajóikkal a folyó Tiszabecs és Vásárosnamény-Gergelyiugornya közötti szakaszát tisztítják meg a hulladéktól .

Az eseményhez a Tisza Expedíció is csatlakozik, amely július 23-án a Tisza forrásától, Kárpátaljáról indult. A programon résztvevők Tiszabecsnél lépik át a magyar határt, ahol a IX. Felső-Tiszai PET Kupa flottájához csatlakozva gyűjtik majd a PET-palackokat.

Kapcsolódó
Megtisztítja a Tisza-tavat a hulladékderbi
A PET Kalózok közel egy évtize munkálkodnak szorgalmasan, az idén a Tisza-tavon is.

A felfedező úton a PET Kupa önkéntesei végig hajóznak a folyón és közben felmérik a folyami hulladék gócpontjait. A hulladékgyűjtésben résztvevő csapatok a hétvégén a tiszabecsi kempingben pillepalackokból építik meg hajóikat, majd hétfőn délelőtt rajtol a mezőny. A következő napokon más-más helyszínről indul útnak a flotta a Tiszabecs – Tiszacsécse – Szatmárcseke – Tivadar – Panyola – Vásárosnamény – Gergelyiugornya útvonalon.

A rendezők az idei nyáron már a második versenyt szervezik. Júniusban tizenegy csapat részvételével több mint 5 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a II. Tisza-tavi PET Kupa résztvevői.

A IX. Felső-Tiszai PET Kupa tizenhat rajthoz álló csapattal, Áder János köztársasági elnök fővédnökségével, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával valósul meg.

Kapcsolódó
Szemétgyűjtés a Tiszán – Elstartolt a PET Kupa
Tizenegy csapat részvételével startolt el vasárnap a folyótisztító és hulladékgyűjtő II. Tisza-tavi PET Kupa Tiszafüredről.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik