Életmód

Hatalmas mennyiségű szemetet gyűjtöttek össze az utak mellől

Magyar Közút Nonprofit Zrt./Facebook
Magyar Közút Nonprofit Zrt./Facebook
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tavaszi hulladékgyűjtési kampánya során 3200 köbméternyi, 650 tonnányi hulladékot gyűjtött össze.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tavaszi hulladékgyűjtési kampányt szervezett, aminek során április 12. és 16. között a társaság mérnökségei az országos közutak menti illegális szemét összegyűjtésére fókuszáltak. A kedvezőtlen időjárási körülmények mellett is ez alatt a néhány nap alatt 3200 köbméternyi, 650 tonnányi hulladékot szállítottak el hivatalos lerakóhelyre a szakemberek.

Kapcsolódó
Megdöbbentő fotósorozat arról, mennyit szemetelünk
4 év termése: 1 600 tejes doboz, 4 800 toalettpapírt tartalmazó gurigát és 800 kg újság.

A közútkezelő 94 mérnöksége közel 1500 helyszínen, egymástól eltérő útszakaszon, csomópontban és pihenőhelyen szedték a szemetet. A mentesített szakaszok felét mellékutak tették ki, a harmadát a főúthálózat jelentette, a fennmaradó rész pedig gyorsforgalmi út volt.

Alig 5 nap alatt mintegy 3200 köbméter szabálytalanul kidobott hulladékot szállítottak hivatalos hulladék lerakóhelyre, hulladékkezelő központba, amely közel 650 tonna szemét ártalmatlanítását jelenti

– áll a közleményben.

A mérnökségi brigádok teljes munkaidőben végezték az elszórt és jogellenesen elhelyezett hulladék eltakarítását, a munkából a közfoglalkoztatási programban résztvevők is kivették a részüket.

Így elmondható, hogy csaknem 49 ezer munkaórát fordítottak a munkában résztvevők a feladat teljesítésére. A legtöbb hulladékot egyébként Pest, Fejér és Borsod-Abaúj-Zemplén megye országos útjai mellőli területéről gyűjtötték össze.

Magyar Közút Nonprofit Zrt./Facebook

Valamennyi szakaszon jellemző volt a közlekedők által, az utazásuk során elszórt hulladék jelenléte: PET palack, fém italos doboz, cigarettás doboz, autózás közben fogyasztható élelmiszerek csomagolása.

A nagyforgalmú utaknál, autópályáknál és a határátkelőknél vívnak a leginkább szélmalomharcot a szakemberek ezzel a típusú hulladékkal.

A pihenőhelyeken a társaság hulladékgyűjtő edényei mellé halmozva, útcsatlakozásoknál, földutak mentén, hóvédő erdősávok mögötti területeken volt a legtöbb illegálisan lerakott szemét. A hulladék összetétele ugyanakkor vegyes képet mutat: háztartási gépek, építési-bontási, lomtalanításból származó hulladékok, zöldhulladék, használt gumiabroncsok szerepelnek a toplistán, de sok esetben találtak a közutasok különböző veszélyes hulladékokat is és sajnos már megszokottnak mondható az állati tetemek jelenléte is.

Kapcsolódó
Hogyan beszéljünk a gyerekeknek az éghajlatváltozásról?
A gyerekeknek is beszélni kell az éghajlatváltozásról, természetesen a saját nyelvükön.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik