Mozaik

Elaltattak egy medvét a Tátrában, mert rászokott a kommunális hulladékra

Getty Images
Getty Images

A Szlovák Állami Természetvédelmi Hivatal Barnamedve-beavatkozó csoportja szeptember 30-án, csütörtökön befogott és elaltatott egy újabb „konténeres” medvét a Tátrában, írja a magas-tatra.info.

Kapcsolódó
Elaltattak egy anyamedvét és egy medvebocsot a Magas-Tátrában
Valós veszélyt jelentettek a lakosságra.

Catheríne Černochová, a Környezetvédelmi Minisztérium sajtóosztályának munkatársa közölte, a szakemberek már hónapok óta figyelték a medve mozgását Tátrafüreden (Smokovce).

A medve viselkedése olyan mértékben megváltozott, hogy a szakemberek nem láttak reményt arra, hogy leszoktassák a hulladékgyűjtőkből származó táplálékról és a szinantróp viselkedésről.

A környezetvédelmi minisztérium álláspontja szerint a szabad természetbe történő esetleges áttelepítést követően sem volt reális esély a természetes életmódhoz való visszatérésre. A beavatkozó csapat minden lehetőséget megpróbált a medve elriasztására, de eredménytelenül.

Černochová megjegyezte, a medve többször behatolt a környékbeli települések belterületére. A vegyes kommunális hulladékból származó táplálékkal táplálkozott, amelyet ezeken a településrészeken nem biztosítottak eléggé. Az emberekkel történő találkozás során már nem mutatta a félénkség jeleit, és ezután ismét visszatért a nem biztosított konténerekhez.

A medvét a mentőcsapat állatorvos jelenlétében befogta és elaltatta.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik