Mozaik

Elaltattak egy anyamedvét és egy medvebocsot a Magas-Tátrában

pixabay
pixabay
Valós veszélyt jelentettek a lakosságra.

Az állami természetvédelmi hivatal munkatársai hétfőre virradó éjszaka elaltattak két medvét – egy nőstényt és az egyik kölykét a Magas-Tátrában, írja a magas-tatra.info.

Kapcsolódó
Ellepték a medvék a zágoni erdőket, retteg a környék lakossága
A nagyvadak már semmitől sem félnek, a riasztásukra használt szirénázást és a petárdákat megszokták.

A Tátrai Nemzeti Park Igazgatóság (TANAP) igazgatója tájékoztatása szerint a medvéket nem lőtték le. A barnamedve-intervenciós csapat először kábítószeres lövedékkel elkábította, majd végleg elaltatta őket. Két  medvebocs az erdőbe menekült.

A természetvédők már egy éve követik az anyamedvét és kölykeit. A nőstény medve tavaly novemberben betört egy felsőtátrafüredi cukrászdába is. A medvéket a nyitott, nem medvebiztos konténerek vonzották.

A tél idejére az állatok eltűntek, de a téli álom után a medvecsalád tovább folytatta a portyázást.

A nőstény így táplálkozik, és a kölyköket is megtanította arra, hogy így szerezzenek táplálékot. A kölykök hamar megszokták ezt, ezért a medvecsalád veszélyt jelentett az emberre, sűrűn megfordultak a tátrai települések belterületén, ezért döntöttek az elaltatásuk mellett

– indokolta az elaltatás okát a TANAP Igazgatóság igazgatója.

Erre a megoldásra azért volt szükség, mert a bevetési csapat hosszú ideje tartó, és ismételt igyekezete, az összes elérhető eszköz és módszer alkalmazása után a medvék továbbra is látogatták a lakott területeket, és valós veszélyt jelentettek a lakosságra.

A megmaradt két kölyköt továbbra is figyelik a természetvédők, ha visszatérnek, és folytatják megszokott életmódjukat, az intervenciós csoportnak valószínűleg újra be kell avatkoznia.

Kapcsolódó
150 év után láttak újra medvét Spanyolország északi részén
Ha az állat hosszasan időzik a térségben, a faj újabb példányai is feltűnhetnek ott a közeljövőben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik