Mozaik

Ellepték a medvék a zágoni erdőket, retteg a környék lakossága

A nagyvadak már semmitől sem félnek, a riasztásukra használt szirénázást és a petárdákat megszokták.

Nemcsak éjszaka, hanem már nappal is egyre több medve jár be Erdélyben a háromszéki Zágon községbe és a környező falvakba. Az emberek rettegnek, az életüket féltik, miközben a nagyvadak számos háziállatot – disznókat, juhokat, kecskéket, szárnyasokat, méheket – elpusztítottak, írta a Székelyhon.

A falu, ahol minden utcára jut egy medve
Juhászt is alig találnak, mert senki nem meri vállalni a feladatot.

Papolcra két hete négy medve jár be, Zágonba három, a napokban Barátoson is felbukkantak, a falvak melletti erdők tele vannak medvével. Két hete a csendőrök folyamatosan járőröznek a területen, szirénáznak, petárdákat vetnek be, de alig távoznak, máris kapják a következő riasztást.

Ezek a medvék már semmitől sem félnek, a szirénákat, a petárdákat megszokták, így a falvak lakóinak esélyük sincs arra, hogy elriasszák a nagyvadakat az udvarról. A napokban Barátoson az ólból húzott ki a medve egy nyolcvan kilogrammos disznót.

A lakosságot a riasztások után azonnal figyelmeztetik, hogy ne menjenek ki a házukból, de nem is mernek, az ablakból nézik, hogy pusztítják a medvék az állataikat. Két hete aludni sem tudnak, mert vagy az udvarra betörő medvét lesik, vagy a csendőrök riasztása zavarja a nyugalmukat

– mondta a portálnak Kis József, Zágon polgármestere.

A román környezetvédelmi minisztérium két medve kilövésére adott engedélyt. A vadászok gyorsan „lesbe álltak”, de nem jártak sikerrel, ugyanis a szakembereknek kötelező körültekintően eljárni, hiszen a nagyvadak közül csak azokat lőhetik ki, amelyekre engedélyt kaptak.

Bálványoson így másznak be a kertbe a medvék
Az anya és bocsa először bekukkantott, a többit fotókon mutatjuk.

Most abban bíznak a környékbeliek, hogy ha a falvakba bejáró medvék közül legalább kettőt kilőnek, egy időre a többit is elriasztják. Ugyanakkor ez csak átmeneti megoldást jelenthet, mert egy etetőhöz éjszakánként legalább húsz medve jár. Ha a vadászegyesület beszünteti az etetést, azok a medvék mind bemennek a falvakba, és tovább garázdálkodnak.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Tusnádfürdőn már az utcán is szabadon sétálnak a medvék
Emberekre támadnak és állatokat ölnek az elszaporodott nagyvadak Erdélyben.
Olvasói sztorik