Mozaik

Nyolcasával sétálnak az utcán: 682 medve tart rettegésben egy falut

Lassan többen lesznek a nagyvadak, mint a helyi lakosok.

A Beszterce-Naszód megyei Kusma (románul Cuşma) egyedülálló nemcsak Romániában, hanem az egész kontinensen: a környéken él a legnagyobb barna medve populáció egész Európában. A Fekete-domb térségéhez tartozó település valóságos medveparadicsom, lassan több a medve, mint az ember. Egyetlen év alatt ötvennel nőtt a nagyvadak száma. A lakosságnak kezd elege lenni az féktelen „medveáldásból”, hiszen a mindennapi életüket veszélyeztetik a településen félelemérzet nélkül sétálgató medvék, írta a foter.ro.

Az elmúlt évtizedekben az itt élők hozzászoktak a medvékhez, hiszen a település az ország legnagyobb vadászterületéhez tartozik, ahol annak idején még Nicolae Ceauşescu is gyakran lőtt a nagyvadakra. Csakhogy az utóbbi időkben eltűnt a medvék veszélyérzete, nem félnek sem az emberektől, sem a kutyáktól. Volt olyan este, amikor nyolc medve bóklászott a település környékén.

Tusnádfürdőn már az utcán is szabadon sétálnak a medvék
Emberekre támadnak és állatokat ölnek az elszaporodott nagyvadak Erdélyben.

A Beszterce-Naszód megyei környezetvédelmi ügynökség minden évben felméri, hogy mennyivel nőtt a medvék száma. Míg tavaly novemberben közölt információk szerint 634 medve lakott a megyében, ez a szám idén 682-re nőtt, miközben az ideális létszámuk 156 lenne.

Másfél év alatt több mint száz vadállat okozta kárt jelentettek be Beszterce-Naszód megyében. Legutóbb a környezetvédelmi minisztérium áprilisban hagyott jóvá egy medvekilövést: egy öregebb medve 12 disznóval végzett Nagynyulas (Milaş) és Mezőröményes (Urmeniş) településeken. Tavaly Kusmán 28 juhot nyírt ki egy másik nagyvad.

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik