Mozaik

Medvebocs csatangolt Balaton határában

Egy tanya felől a libák, a kutyák és a tyúkok egyszerre kezdtek el hangoskodni, érezve a rájuk leselkedő veszélyt.

Elsőre zavaró lehet a cím, hiszen ez a Balaton nem az a Balaton, ahová nyaranta szoktunk lejárni fürödni, hanem egy Heves megyei település, amelynek határában még március 30-án csatangoló kismedvét láttak. A kószáló állatkölyköt még pontosabban Balaton falu határában, Bekölce és Borsodnádasd között egy nádasdi, de Budapesten élő fotós, Petrók György  észlelte, írta a heol.hu.

Medvével találkoztak a kirándulók Jósvafő közelében
Kis szerencse és lélekjelenlét kellett az állat megörökítéséhez.

A fotós kalandjáról közösségi oldalán számolt be. Leírása szerint hajnal háromnegyed öt körül érkezett erdőszéli leshelyére. Negyed hat tájban lett figyelmes arra, hogy a gyalog 40 percre lévő balatoni tanya felől libák, kutyák, tyúkok és más állatok egyszerre kezdtek el sírni, kiabálni. Sosem hallott ilyen riadt hangzavart, pedig többször dolgozott már a környéken hajnalban, aztán:

A felkelő napra sandított, ekkor látta meg a medvét, amely a szarvasok és egyben Borsodnádasd irányába futott. Pár másodpercig látta csak, egy kis termetű példány volt, de nem sikerült képet készítenie, mert villámgyorsan eltűnt. Véleménye szerint egy nagyobb bocs lehetett, de a sebessége így is megdöbbentette. A leshelyre már nem ült le a fotós, mert az erdőben motoszkálást hallott, ami lehetett szarvas, vaddisznó, de akár a medve is.

– mondta a portálnak Petrók György.

Csak Hevesben több medve mozog jelenleg
Még mindig rendszeresek az észlelések.

Egyre több jel mutat arra, hogy próbálnak a medvék itt letelepedni.  A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szerint, aki a környéken túrázni indul, jó ha megfogadja ezeket az intelmeket:

  • Aki erdőben jár, a turistaúton közlekedjen, lehetőleg nappal.
  • Érdemes egyedül járva is zajt okozni, társaságban beszélgetni.
  • Aki medvével fut össze, s az állat nem veszi észre, feltűnés nélkül, halkan, a medvét szemmel tartva, hátrálva távolodjon.
  • Ha az állat észreveszi, ne próbálja elzavarni, ne nézzen a szemébe, ne fordítson neki hátat, ne fusson el, ne etesse. Ne is fényképezze, ne provokálja.
  • A túrázók az erdőbe ne vigyenek magukkal erős illatú élelmiszert, a maradékot szagmentesen csomagolják be.
  • A sátorozók az élelmet távoli fára függesszék föl.
  • Az erdei kerékpározás jó sport, de növeli a meglepő találkozás veszélyét.

Címlapképünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik