Mozaik

Fél év alatt 500 medvetámadás történt Romániában

81 alkalommal emberek életét veszélyeztették a vadállatok.

Elkészült a statisztika: az első félévben országos szinten több mint ötszáz alkalommal riasztották a csendőröket Romániában, hogy a nagyvadaktól védjék az embereket és javaikat – derül ki a román csendőrség közleményéből. A támadások során 81 személy életét veszélyeztették a vadállatok – írta a Székelyhon.

A közlemény szerint a leggyakrabban Kovászna, Hargita, Brassó, Szeben, Fehér, Prahova, Buzău és Dâmboviţa megyékben jelentenek veszélyt a medvék.

A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Igazgatóság félévi mérlege szerint 59 esetben jelentettek medvék okozta kárt, és igényeltek kártérítést. Az igazgatóság szakemberei szerint a valós szám ennél sokkal nagyobb, hiszen nem minden kárvallott tesz jelentést, elriasztja őket a bürokrácia.

Kovászna megyében idén 120 juhot, 120 szárnyast, 12 tehenet, 3 kecskét, 6 nyulat, 2 méhcsaládot és egy lovat pusztítottak el a medvék a hivatalos jelentés szerint.

Az igazgatóság adatai alapján míg 2013-ban 1170 medve élt Kovászna megye területén, a számuk idén 1600-ra emelkedett, miközben az élettér 400 példánynak elegendő.

A következő időszakban a csendőrség tájékoztató kampányt kezdeményez, amelyben a vadállatok által jelentett veszélyekre hívják fel a figyelmet. Szórólapokat osztogatnak, amelyekben a megelőzésre fektetik a hangsúlyt. Arra figyelmeztetnek majd, hogy a medvéket nem ajánlatos megközelíteni, ne próbálják meg elűzni, etetni, vagy éppen fényképet, kisfilmet készíteni a vadakról, mert agresszívvé válhatnak.

Ahogy a székely ember mondja:

Az asszony nem ember , a sör nem ital, a medve nem játék!


Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Facebook/Miklós Sándor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik