Mozaik

Medvét láttak Szilvásvárad és Nagyvisnyó határában

Korábban a témában:

Egy hete Szilvásvárad határában, előtte pár nappal pedig Nagyvisnyó környékén láttak többen is egy barnamedvét, írja a heol.hu.

A helyiek szerint a természetvédelmi szakemberek már lábnyomot is rögzítettek és megtalálták a ragadozó ürülékét is. Csőgér Bálint, Nagyvisnyó polgármestere a lapnak arról beszélt, a szemtanúk a temetőkerítés mellett látták szaladni a Bükk irányába az állatot.

A falun belül szerencsére nem mozgott a barnamedve, valószínűleg tarthat az emberektől, nem keres élelmet a kukákban, mint az erdélyi társai. A politikus azt mondta, ideje hozzászokni a nagyragadozó jelenlétéhez, ezért az erdőben már óvatosabban kell viselkedni, mint ezelőtt.

Ne nézzünk a szemébe, ha medvével találkozunk
Ha odajön hozzánk, feküdjünk hasra.

Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) zoológiai szakreferense a lap megkeresésére közölte, a medvék téli nyugalmi időszaka után már március végétől kezdve több, medvével kapcsolatos lakossági bejelentést kaptak a Sajó-völgy, illetve a Heves-Borsodi-dombság területéről.

Az esetek egy része valós medveészlelésekhez köthető, viszont az esetek többsége nem volt megerősíthető, míg néhány bejelentés egyértelműen téves volt. Utóbbi esetben a bejelentők, borz, illetve kutya lábnyomát tévesztették össze a méreteiben is jóval nagyobb medvetappancsok lenyomatával

– magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy egy medve észlelésének bejelentése szinte „biztosan” medvéhez köthető, de ez nem így van. Több esetben nagytestű kutyát, míg máskor egy rossz állapotban lévő vadetetőt néztek barna medvének.

A mostani megfigyeléssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az állat nemére vonatkozóan nincs információjuk.

A BNPI ezúton is felhívta a lakosság figyelmét a medvékkel történő találkozások esetében alkalmazandó viselkedési szabályokra, amelyek megtalálhatók a szervezet weboldalán.

Ezt tegyük, ha medve van a határban
Indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli.

Kiemelt képünk illusztráció.

Kommentek

Tihany, 2016. október 30.
Õszi kilátás a Balatonra a Tihanyi Apátság mellõl.
MTVA/Bizományosi: Farkas Melinda 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.