Mozaik

A medvebocs hősies küzdelme nem az, aminek látszik

Soha, de soha ne add fel.

A legtöbben ezt az üzenetet szűrték le a világhírre szert tett felvételből, amelyen egy medvebocs komoly küzdelmek árán, többszöri próbálkozás után jutott fel egy havas domboldal tetejére az anyjához az Ohotszki-tenger partjainál. A Dmitry Kedrov által készített alig egyperces videó elsőre valóban szívmelengetőnek tűnik, de a tudósok aggodalmukat fejezték ki a közösségi oldalakon miatta, írja a National Geographic.

A szakértők arra panaszkodnak, hogy a kamera túl közel repült az állatokról, az anyamedve láthatóan észre is vette a távirányítós eszközt, és mintha egy pillanatra támadómozdulatot is tett volna az irányába, emiatt csúszhatott le a bocsa a mélybe.

Kedrov egy orosz lapnak arról beszélt, hogy vágáskor zoomolt rá a medvékre, és a drónja közelében sem volt az állatoknak, de a tudósok nem olyan biztosak abban, hogy a férfi igazat mond.

Lehetett zoom a kamerán, de a hobbicéllal használt drónnak nincsenek olyan kapacitásai, hogy egy komolyabb objektívet elbírjanak. Lehet, hogy tévedek, de ez a szerkezet gyorsan közeledett az anyamedve felé, aki félelmében bepánikolt és menekülni kezdett

– fogalmazott Mark Ditmer, a Boise State University ökológusa.

Egy másik szakértő arról beszélt a lap megkeresésére, hogy a medve láthatóan rövid ideig bámulta a drónt, ami számára olyan, mint egy UFO, azaz egy azonosítatlan repülő tárgy.

Fogalma nincs róla, hogy mi ez. Talán egész életében nem látott ehhez hasonlót. Egy nagyon fiatal boccsal van, és természetes, hogy a félelem az első számú reakciója

– mondta Sophie Gilbert.

A drón jelenléte tulajdonképpen magyarázatot adhat arra, hogy az anyamedve és a bocsa miért próbált szerencsét egy ilyen nehéz terepen. A medvék ugyanis a kicsinyeikkel mindig a lehető legkönnyebb utat választják.

A drónok repülés közben meglehetősen hangosak, még akkor is, ha a természetfilmekben nem halljuk ezt. A szokatlan zajok komolyan megzavarják a vadon élő állatokat a táplálékszerzésben vagy az egymással való versengésben. Egyes állatoknál a masinák repülési vagy harci reakciót váltanak ki, míg más példányok fokozott éberséget mutatnak.

Bár egyelőre a felvétellel kapcsolatban több kérdés is felmerül, nem szabad kitörő örömmel kezelni a bocs  – egyébként hősies – mászását.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik