Mozaik

175 medvét és 11 farkast lőnek ki Szlovéniában

Korábban is tervezett hasonló vadászatot a minisztérium, akkor természetvédők akadályozták meg a kilövéseket.

A túlszaporodott medvék és farkasok megritkításáról fogadott el törvényjavaslatot a szlovén kormány, írta az MTI.

Medve támadt a 8 méter magasan lévő sasfészekre
A madarak abban a pillanatban elrepültek, amikor észlelték a veszélyt.

A célzott vadászatot a mezőgazdasági minisztérium indítványozta, mert a ragadozók sok kárt okoznak a jószágban, és a haszonállatok mellett az emberekre is veszélyt jelenthetnek.

A törvényjavaslat szerint 200 medvének kell pusztulnia, közülük 175-öt kilőnek, a többi eltűnését természetes fogyás, többek között elhullás, és közlekedési balesetek útján tervezik elérni. A farkasok közül pedig 11 ragadozó elpusztítására adott engedélyt a minisztérium.

A farkasokat sem kímélik a hivatásos vadászok – Fotó: Pixabay

Korábban is próbálkozott már a szlovén kormány állatritkítási határozat elfogadásával, akkor egy civil természetvédő szervezet végül megakadályozta a szabályos vérengzést.

Szlovéniában az utóbbi években az országban élő medvék rendkívül megszaporodtak, számukat nagyjából 1000-re becsülik, a szakemberek szerint azonban egy 400 egyedből álló populáció lenne ideális az országnak.

Az elszaporodott medvék sok kárt tesznek a jószágban, ami miatt a gazdák dühösek a kormányra. A hatóságok szerint a medvék veszélyt jelenthetnek az emberre is.

A szlovén mezőgazdasági minisztérium szerint az országban 12 farkasfalka él, melyek egyenként 5-10 állatból állnak. A hivatalos adatok szerint a farkasok idén 72 juhot, 17 tehenet, 15 lovat, egy szamarat és két más haszonállatot öltek meg Szlovéniában.

Kiemelt kép: Pixabay

Fokozott farkasveszélyre figyelmeztették az állattartókat az Aggteleki Nemzeti Parkban
Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén a farkasok több nyájra rátámadtak az utóbbi hetekben.
Olvasói sztorik