Mozaik

Felelőtlen autós etetett medvét Erdélyben

A nagyvad nem játék, azt el kell kerülni!

Mint azt már többször megírtuk, Erdélyben elszaporodtak a barna medvék, ám a nagyragodozók védett állatok és ami a legfontosabb: a medve nem játék, a medvét el kell kerülni, a medvével nem kell barátkozni – bármilyen korú is legyen. Szintén alapvető, hogy  ne etessük, közelről ne fényképezzük az állatot!

Tusnádfürdőn már az utcán is szabadon sétálnak a medvék
Emberekre támadnak és állatokat ölnek az elszaporodott nagyvadak Erdélyben.

Úgy tűnik, nem mindenki fogadja el a szakemberek tanácsait, ezzel bármikor veszélybe sodorva az embert és a medvét is. Mint a Facebookon közzétett, az erdélyi Bálványosfürdő közelében készített videóból jól látszik, felelőtlen autózók szinte kézből etetik a nagyvadat, aki természetesen elfogyasztja a nekikdobott édességet.

A történet szépséghibája, hogy a medvék ezen élmény birtokában bármikor odasétálhatnak egy erdőjáróhoz, netán egy erdei úton kerékpározóhoz annak reményében, hogy tőlük is kapnak nassolni valót, ez pedig akár tragédiához is vezethet.

Ha már annyira vágyunk a medvék megfigyelésére, a legjobb választásnak Máté Bence világhírű természetfotós tusnádfürdői, a Szent Anna-tónál lévő és a nemrégiben átadott Torja közelében lévő medvelese tűnik, ahol biztonságos körülmények között, etetés nélkül figyelhetők meg a nagyvadak.

A videó “kísérőszövege”:

HA ETETED A MEDVÉT, MEGÖL!

Az emberek csalogatják magukhoz élelemmel a medvéket. Aztán csodálkoznak, hogy bejár a településekre és az embertől várják az élelmet. Ha ugyan annyi medve lenne mint 30 éve volt, akkor is sokkal többet érzékelnénk mint régen, mert akkoriban elfelé futott az embertől, most ha meghallja az autó hangját, az autó felé fut, mert az emberek megtanították neki, hogy jutalmat kap ha oda jön. Ez konkrétan a medvék vesztét fogja okozni.

HA ETETED A MEDVÉT, MEGÖLÖD A MEDVÉT!

HA ETETED A MEDVÉT,MEGÖLÖD A MEDVÉT‼️‼️‼️Az emberek csalogatják magukhoz élelemmel a medvéket. Aztán csodálkoznak, hogy bejár a településekre és az embertől várják az élelmet. Ha ugyan annyi medve lenne mint 30 éve volt, akkor is sokkal többet érzékelnénk mint régen, mert akkoriban elfelé futott az embertől, most ha meghallja az autó hangját, az autó felé fut, mert az emberek megtanították neki, hogy jutalmat kap ha oda jön. Ez konkrétan a medvék vesztét fogja okozni.Van a medvenézésnek ember és medve számára is biztonságos és kulturált módja. Máté Bence világhírű természet fotós turisták számára hozott létre medveleseket. Tusnádfürdőn és a Szent Anna-tó közelében, már három különböző helyszínen csodálhatják a vendégek a medvéket természetes környezetükben.

Közzétette: Medveles – 2019. június 11., kedd

Olvasói sztorik