Mozaik

Medvecsalád kóborol a Mátrában

A tényt a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága is megerősítette.

Két posztot is kitett április 15-én és 16-án Facebook oldalára a Pásztó közeli Nyikom-bércen működő Gortva Birtok Szabadidőközpont. A Mátrát jól ismerő vadászok első bejegyzésükben egy harapásoktól erősen sebzett szarvastehén fotóját posztolták és ezt írták:

A medveanya lefialt. Két bocsa lett, akiknek így gyűjti a táplálékot. Nehogy ti is étellé váljatok, amikor jöttök fel a kilátóhoz!

Második bejegyzésükben a közzétett fotón jól látszik az éji homályban két medvebocs, figyelmeztetésük pedig a következő:

Ezeket a képeket csak figyelemfelhívásnak tettük ki. Úgy vegyétek, mintha a saját kerítésünkre kiírtuk volna, hogy vigyázz, a kutya harap! Innentől mindenki saját maga dönti el, hogy mit csinál és mit gondol.

Az üggyel kapcsolatban megszólalt a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága is, hangsúlyozva, hogy az elmúlt napokban több barna medvével kapcsolatos bejelentést kaptak a Bükk és a Mátra területéről. A bejelentéseket minden esetben kivizsgálják a munkatársaik, s ha szükséges, értesítik a helyi lakosságot a teendőkről.

Ugyan a legtöbb esteben a kivizsgálás során a helyszínen talált életnyomok nem támasztották alá a medve jelenlétét, igazgatóságunk óvatosságra int. A legutóbbi, a vadászati hatóság és az illetékes vadgazdálkodó közreműködésével 2020. 04. 15-én végzett helyszínelés során megállapítást nyert, hogy a Pásztó külterületén észlelt medvével kapcsolatos előfordulásnak valós alapja van. Ezért felhívjuk a külterületen tartózkodók figyelmét a barna medvével kapcsolatos konfliktuskerülő viselkedési tanácsok betartására

– írják weboldalukon.

A biztonság megőrzéséért a nemzeti park közzétette, mit tegyünk, ha medvével talákozunk?

 • A medve nem játék, a medvét el kell kerülni!
 • A medvével nem kell barátkozni – bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik!
 • A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli.
 • Ha erdőben járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (pl. fütyülés). Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye.
 • Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással.Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet!
 • Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét!
 • Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről.
 • Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak.Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi.
 • Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.
 • Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő állat kíséretében.
 • Az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tároljuk. Éjszakára célszerű a sátortól távolabb, fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Wikimedia Commons

Medvét láttak Szilvásvárad és Nagyvisnyó határában
Megtalálták a ragadozó ürülékét is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik