Mozaik

Három kategóriába sorolták a kóborló medvéket

getty images
getty images
Legvégső esetben kilőhetik az emberre veszélyes nagyvadat.

Mint arról többször is beszámoltunk, az Erdélyben túlszaporodott barna medvék évek óta zavarják a települések nyugalmát. A nagyvadak háborítatlanul sétálnak az utcán, megesett, hogy emberre támadtak, többnyire azonban a gazdaságokat látogatják, melyekben hatalmas károkat okoznak.

Kapcsolódó
Medvetámadások tartják rettegésben az erdélyi falut
A gyerekeket szürkület után nem is engedik ki a szabadba.

Új fejlemény, hogy Romániában a környezetvédelmi minisztérium legfrissebb rendelete a településekre bejáró medvéket három veszélykategóriába sorolja, melyekhez más-más eljárás kapcsolódik, írta a Székelyhon. Legvégső esetben akár kilőhető a ragadozó.

Íme a 3 kategória

Alacsony kockázat

Alacsony kockázatot jelentenek azok az egyedek, amelyek nem jelentenek veszélyt a lakosságra, a háziállatokra, a javakra, csak ritkán láthatók lakott területeken, és visszariadnak az emberektől. Az ebbe a kategóriába tartozó medvéket elűzik olyan eszközökkel, amelyek nem okoznak sérüléseket számukra.

Közepes kockázat

A közepes kockázati kategóriába azok a nagyvadak sorolhatók, amelyek nem jelentenek veszélyt az emberekre, állatokra és javakra, de rendszeresen visszajárnak a településekre, nem riadnak vissza az emberektől, az ő jelenlétükben is a szeméttárolókból táplálkoznak, nem állítják meg őket a meglévő védelmi eszközök.

Az ilyen példányok esetében az elűzés vagy az altatás és az áthelyezés mellett dönthetnek az illetékesek.

Magas kockázat

A harmadik kategóriába a magas kockázatot jelentő nagyvadak tartoznak, amelyek behatolnak a gazdaságokba és agresszívvé válnak, emberre támadnak lakott területen, kárt tesznek a jószágokban, javakban, vagy engedély nélkül kihelyezett csapdába esés okozta sérülés, illetve altatólövedék alkalmazása miatt agresszívvé válnak.

A hasonló helyzetekben lehet az eljárás része a veszélyes medve kilövése vagy az eutanázia.

Arról, hogy egy-egy medve melyik kockázati kategóriába tartozik, az azonnali sürgősségi beavatkozást végrehajtó csapat dönt, amelyet a polgármester vagy esetenként az alpolgármester irányít.

Kapcsolódó
Fél év alatt 500 medvetámadás történt Romániában
81 alkalommal emberek életét veszélyeztették a vadállatok.
Olvasói sztorik