Mozaik

A Tátrában ébredeznek, Erdélyben garázdálkodnak a medvék

Közeledik a tavasz, éhesek a nagyvadak.

A Tátrában élő medvék lassan felébrednek téli álmukból, az első reggelijük általában elhullott állatok tetemei. A természetvédelmi szakemberek szerint ebben az időszakban nagyon fontos egészségügyi feladatokat látnak el a természetben, hiszen megtisztítják az erdőt az elhullott állatoktól – írta a Magas-tatra.info.

Február végén a tátrai völgyekben megjelennek az első medvenyomok. Egy viszonylag nehéz időszakot követően – a téli álom során csak a korábban testükben felhalmozott zsírtartalékból nyerték ki a túléléshez szükséges energiát – lassan közeledik a tavasz, és ezek a vadállatok ismét jóllakhatnak

– magyarázta Pavol Majko, a Tátra Nemzeti Park Igazgatóságának (Správa TANAP) igazgatója a portálnak.

Medvebocs csatangolt Balaton határában
Egy tanya felől a libák, a kutyák és a tyúkok egyszerre kezdtek el hangoskodni, érezve a rájuk leselkedő veszélyt.

Elmondta azt is, hogy a természetes növényi táplálékkínálat ilyenkor még mindig viszonylag gyenge, így a medvék a természetes ösztöntől vezérelve részt vesznek az elhullott állatok keresésében. A télen kimerültség, öregség, betegség és sérülés miatt elpusztult, vagy a farkasok és hiúzok által levadászott szarvasok, vaddisznók és őzek tetemei, maradványai vonzó célpontok a medvék számára.

A medvék finom szaglásukkal hihetetlenül gyorsan és pontosan megtalálják azokat a helyeket, ahol kisebb-nagyobb hóréteg fedi azoknak az állatoknak a maradványait, akik nem élték túl a telet. Egy medve látogatása után ezen a helyen többnyire csak a szőr és a kisebb csonttöredékek maradnak

– tette hozzá Majko.

Ugyanakkor az elmúlt néhány nap alatt immár nyolc helyen okozott kárt a medve Maros megyében, közölte a Székelyhon.

Tusnádfürdőn már az utcán is szabadon sétálnak a medvék
Emberekre támadnak és állatokat ölnek az elszaporodott nagyvadak Erdélyben.

A Marosugra községhez tartozó Gyulason juhokat ölt meg a nagyvad, a kár értéke 7000 lej, a szomszédos Lackódon egy juhot vitt el egy gazdaságból. Oláhkocsárdról is jelentették, hogy láttak medvét.

Szerdán összehívták a sürgősségi esetek parancsnokságát, ahol a környezetvédelmi ügynökség, a vadásztársaságok és az érintett községek vezetői vettek részt. Megegyeztek abban, hogy kérik a szaktárcától a Marosugra és Oláhkocsárd környékén garázdálkodó medve kilövését. Ugyanakkor kérni fogják, hogy közöljék, Maros megyében hány nagyvadat lehet kilőni.

Kiemelt fotó: Pixabay

Már az utcán is sétálnak a medvék a Magas-Tátra településein
Tátraváros önkormányzata fontolgatja a rendkívüli helyzet bevezetését.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik