Mozaik

Habzsoló medvék tesztelték a kíváncsi gazda mézeit

A kiváló ízlésű nagyvadak egyértelműen letették a voksukat.

Ki tudna ellenállni egy tál csábító méznek? A törökországi Trabzonban élő medvecsalád egészen biztosan nem. Különösen akkor nem, ha igencsak közel élnek egy mézfarmhoz, írja az mnn.com.

Ibrahim Sedef farmja közelében élő medvéket egyáltalán nem zavarta, hogy tilosban járnak. A reggeli nap fénye rendszeresen az összetört kaptárak közt találta őket, ahol böfögve habzsolták a csemegét.

A falu, ahol minden utcára jut egy medve
Juhászt is alig találnak, mert senki nem meri vállalni a feladatot.

Sedef mindent megtett, hogy megóvja drága kaptárait. Erős ketrecekkel körülvette őket. Finom ételeket, például kenyeret és almát tett ki a medvéknek, hátha ezzel eltéríti a mézéhes állatokat, de hiába volt minden igyekezet.

Mindig megtalálták a kerítés gyenge pontját, ástak alatta és eljutottak a házhoz. A mézet fogyasztva még nagyobb kedvet kaptak, most már felmásznak a nehezebben megközelíthető mézes edényekre is, és azokból is kieszik a mézet

– magyarázta a gazda.

Végül Sedef kamerákat telepített, remélve, hogy megfigyelheti viselkedésüket és mozgásukat. Mindenképpen meg akarta óvni a kaptárakat, de meg akarta őrizni a békét is telhetetlen szomszédaival. A megfigyeléseknek köszönhetően hamar rájött, hogy a medvék a mézek terén valódi szakértőnek számítanak. Mivel Sedefnek gazdaként és mezőgazdasági mérnökként amúgy is szüksége lett volna valakire, aki finom ízléssel kiválasztja a legjobb mézet, a medvéket kezdte tesztelőnek használni.

Három fajta mézet és egy lekvárt rakott ki medveméretű tálakban egy asztalra. Volt gesztenye méz, Anzer-méz, virágméz és egyszerű öreg cseresznye lekvár a kínálatban.

A medvék egyértelműen az Anzer-mézet preferálták. Mindenből kóstoltak, aztán az Anzer-mézre vetették magukat. Az Anzer-méz a legdrágább méz a világon. 90 különböző virágból készül, amelyek csak az Anzer-fennsíkon nőnek, és sokak szerint gyógyhatással rendelkezik.

És hogy mi lett az olcsóbb virágmézzel? Azt a medvék a madaraknak hagyták.

Kiemelt kép: Youtube

Félelmetes medveharcot vettek videóra egy finn erdőben
Hanggal érdemes nézni a felvételt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik