Kertünk-Portánk

Az újrahasznosítás csúcsa a szemétből készült szemetes

Facebook/vipp
Facebook/vipp
A pedálos kukákat feltaláló dán Vipp cég dobott piacra bútorgyártási hulladékból készült szemetest.

A pedálos szemetest 1939-ben Holger Nielsen tervezte meg felesége szalonjába és Vippnek nevezte el a bézs színű, igen praktikus kukát, ami hamar népszerű lett a dán kórházak és fogászatok körében, mert higiénikus volt, és passzolt a fehér alapszínekhez – írta  meg a Design Milk cikke alapján a Player.

Később aztán a szemetes valódi klasszikus tárgy lett szerte a világban.

A cég a mai napig is létezik, nemrég pedig előállt egy újdonsággal: az eredeti dizájnnal, de a cég bútorgyártási hulladékából, 75 százalékban újrahasznosított ipari műanyagmaradékból és fűrészporból készült kukákkal.

A Vipp kanapégyártásából származó műanyagból és az asztallapgyártásból visszamaradt farostból pasztát készítenek, amit aztán formába préselnek. Az öntött részeket összeragasztják és festetlenül hagyják, egy védőfelület kivételével, hogy látszódjon a nyersanyag.

A teljes fenntarthatóság érdekében a terméket újrahasznosított és újrahasznosítható FSC kartondobozba csomagolják. Gondoltak a szemetes élettartamának meghosszabbítására is,  tíz év garanciát kínálnak, és cserélik az esetleg elromló alkatrészeket is, hogy a legtovább szolgálhassa a gazdáit.

Kapcsolódó
Ha zavar a kuka látványa kertünkben, készítsünk rá zöldtetőt
A zöldtetők kicsiben is nagyot tudnak mutatni, akár kerti tárolókon is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik