Életmód

Tetemes mennyiségű élelmiszert dobunk a kukába

Pixabay
Pixabay
Más földrészeken eközben éhínség pusztít.

Az Európai Unióban lakosonként 127 kilogramm élelmiszer ment kárba 2020-ban – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Évtizedek óta komoly fejtörést okoz az egyes országok vezetőinek, és a nagy cégeknek, hogyan vehetnék elejét a lakossági élelmiszer pazarlásnak.

Az EU-s országokban több szupermarketlánc megszüntette a gyümölcs- és zöldségtermékek minőségmegőrzési idejét, Magyarországon több üzletlánc él azzal a lehetőséggel, hogy üzleteiben a kevésbé friss termékeket leárazza.

Az Eurostat jelentése szerint 2020-ban a háztartások termelték az élelmiszer-hulladék 55 százalékát, ez fejenként 70 kilogrammot tett ki.

Egy lakosra vetítve 14 kilogramm élelmiszer-hulladék keletkezett a termelésben, 23 kilogramm a gyártásban, 12 kilogramm a vendéglátásban és 9 kilogramm az élelmiszer-forgalmazásban.

Az élelmiszer-hulladék összmennyisége közel 57 millió tonna volt az unióban, ebből a háztartásokban kidobott élelmiszer több mint 31 millió tonnát tett ki. Magyarországon ugyanez 2020-ban egy lakosra vetítve mintegy 92 kilogramm volt. (MTI)

Kapcsolódó
Élelmiszerhulladékból és algából készült biobőr
A termék vízálló, komposztálható, antimikrobiális és jó szakítószilárdsággal rendelkezik.
Olvasói sztorik