Életmód

Felmérik, mennyi élelmiszert pazarolnak a magyarok

maradeknelkul.hu
maradeknelkul.hu
Csökkentsd te is otthon a kidobott élelmiszer mennyiségét.

Immár negyedik alkalommal indítja el élelmiszerhulladék felmérését a Maradék nélkül program, melyre mindenki jelentkezhet, aki szeretné tudni, háztartása mennyi élelmiszert pazarol, és ebből mennyi lenne megmenthető.

A felmérésben résztvevők, amellett, hogy hasznos tudás birtokába jutnak, még ajándékokat is kapnak, írja a maradeknelkul.hu.

Kapcsolódó
Hét egyszerű praktika az otthoni élelmiszerpazarlás ellen
Ha betartjuk ezeket, sokat spórolhatunk is.

A Nébih friss kutatása szerint egy átlagos magyar állampolgár évi 65 kilogramm élelmiszerhulladékot „termel”, amelynek jelentős része (több mint 25 kiló) egy kis odafigyeléssel elkerülhető lenne.

Ez az  élelmiszerpazarlás. Szerencsére a tendencia csökkenő, az elmúlt 5 évben 25%-kal csökkent a magyar háztartásokban a pazarlás, de a visszaszorítás ellenére még mindig 245 ezer tonnát tesz ki évente az elpazarolt élelmiszer mennyisége, amellyel 450.000 ember egy éven keresztül jól tudna lakni, napi háromszori bőséges étkezéssel számolva.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) most háztartások jelentkezését várja a negyedik élelmiszerhulladék-felméréséhez.

Hogyan lehet részt venni a felmérésben?

A háztartási élelmiszerhulladék felmérésben való részvételre egy regisztrációs felületen keresztül lehet jelentkezni. A meghirdetést követő két hétben fogadják és dolgozzák fel a regisztrációkat. A regisztrált résztvevőket november első hetében megkeresik a részletes teendőkkel és az ajándékcsomag átvételével kapcsolatban.

Hogyan zajlik a mérés?

A mérésbe bevont háztartásoknak egy héten keresztül tételesen rögzíteniük kell a háztartásukban keletkező élelmiszerhulladékok tömegét gramm pontossággal. Ezt online felületen vagy papír alapon is lehet végezni.

A mérés bármely egybefüggő 7 napon elvégezhető a mérési időszakban, amely november 7- től december 18-ig tart.

Mit kaphatnak a jelentkezők?

A felmérésben részt vevő háztartások olyan tapasztalatra tesznek szert, amely segítségével nemcsak a környezetüket, de a pénztárcájukat is kímélhetik. Továbbá lelkesedésüket Maradék nélkül ajándékcsomaggal jutalmazzák.

Kapcsolódó
Csomagolásmentes termékekkel harcol a pazarlás ellen a pécsi üzlet
A kimért magvak, száraztészták, olajok, gyógyteák és a termelői méz is Pécs környéki termelőktől származnak.
Olvasói sztorik