Életmód

Több tízezer forintot dobunk évente a kukába

pixabay.com
pixabay.com
A leggyakrabban elpazarolt élelmiszerek toplistáját továbbra is az ételmaradékok vezetik. Sok friss zöldség, gyümölcs, és tejtermék is a kukában végzi.

Határozottan csökken a háztartások élelmiszerpazarlása, derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) harmadik alkalommal elvégzett hulladékfelmérése során, derül ki a Nébih weboldaláról.

2016 és 2021 között a mintegy 300 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei szerint fejenként 24%-kal csökkent az élelmiszerpazarlás, de még mindig 25,2 kilogramm ételt dobunk feleslegesen a szemétbe évente.

Kapcsolódó
Hét egyszerű praktika az otthoni élelmiszerpazarlás ellen
Ha betartjuk ezeket, sokat spórolhatunk is.

A leggyakrabban elpazarolt élelmiszerek toplistáját továbbra is az ételmaradékok vezetik.

Az első, 2016-os adatok szerint a magyarok fejenként évi 65,5 kilogramm élelmiszerhulladékot „termeltek” évente, amelynek mintegy fele, 33,1 kilogramm volt a tényleges pazarlás. A feleslegesen kidobott élelmiszerek mennyisége 2019-re 31,9 kilóra mérséklődött, a legfrissebb adat pedig 25,2 kilogramm.

Különösen látványos az eredmény a pékáruknál: 5 év alatt fejenként 3,1 kilóval sikerült csökkenteni az éves elpazarolt kenyér, kifli és zsemle mennyiségét, de a készételekkel is sokkal takarékosabban bánunk, e kategóriában a csökkenés 2,6 kiló/fő/év volt

– áll a közleményben.

A leggyakrabban elpazarolt élelmiszerek toplistáját továbbra is az ételmaradékok (10,7 kiló/fő/év) vezetik. Sok friss zöldség, gyümölcs, és tejtermék is a kukában végzi.

Mindezek ellenére kijelenthető, hogy a magyarok egyre tudatosabban bánnak az élelmiszerekkel. Az összes élelmiszerpazarlás azonban még így is tetemes, évi 245.000 tonna. A feleslegesen megvásárolt élelmiszerekből további 450.000 ember lakhatna jól egy éven keresztül napi 3 bőséges étkezéssel számolva.

Pixabay.com

További érdekességek

Világviszonylatban a háztartásokban keletkező élelmiszerhulladékok a teljes élelmiszerláncban keletkező élelmiszerveszteség 50-60%-áért felelősek. Éppen ezért az ENSZ fenntarthatósági céljai között szerepel, hogy felére kell csökkenteni a háztartások élelmiszerpazarlását 2030-ig.

A kutatásból kiderült, hogy egyre többeket foglalkoztat az élelmiszerhulladékok környezetbarát elhelyezésének módja: 5 év alatt csaknem 7%-kal növekedett a komposztálásra kerülő maradékok aránya.

A jelenlegi élelmiszerárak mellett egy átlagos magyar állampolgár évente 35.000 Ft értékű élelmiszert pazarol el. Ha nem változtattunk volna a fogyasztói szokásainkon, vagyis a 2016-os pazarlási szintet tartottuk volna, akkor ez az összeg 44.000 Ft lenne. Fejenként tehát átlagosan 9000 Ft-ot spóroltunk meg a tudatosabb vásárlással, ételkészítéssel és tárolással.

Kapcsolódó
50 élelmiszer, amivel megmenthető a Föld
Nincs köztük állati eredetű.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik