Életmód

Környezettudatosan harcolnak az áruházak az élelmiszerpazarlás ellen

pixabay
pixabay
Minden termék hasznosul.

Biogáztól az állatmenhelyekig sokféle módon hasznosulnak a szavatosságukat vesztett élelmiszerek – írta a Heti Világgazdaság.

Kapcsolódó
Békés harcot indított egy algyői zöldséges a nejlonzacskók ellen
Bevásárláskor ismét divatba jöhetnek a faluban a fonott kosarak és a csíkos vászonszatyrok.

A felpörgött infláció miatt törekedni kell arra, hogy kevesebb élelmiszert dobjunk ki, és a lejárati idejükhöz közeledő termékeket is megmentsük. Angliában több szupermarketlánc megszüntette a gyümölcs- és zöldségtermékek minőségmegőrzési idejét, ezt a paramétert egy kóddal helyettesítik, ami a minőség és a frissesség ellenőrzésére szolgál.

Magyarországon a Penny üzleteiben a kevésbé friss termékeket leárazzák, vagy a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segítségével juttatják el rászorulóknak. Igyekeznek segíteni a termelőknek is: „Girbe-gurba” márkanév alatt értékesítik a másodosztályú zöldségeket és gyümölcsöket.

Pixabay

Az Aldi áruházakban az üzletvezetés óránként ellenőrzi a zöldség-gyümölcs frissességét, majd leválogatja a már nem megfelelő termékeket. Az így átválogatott termények egy részét az állatkerteknek, őstermelőknek adják oda. A Sparban nap közben, ha úgy látják jónak, leakciózzák az érintett termékeket. A szépséghibás, és a kevésbé friss zöldségeket és gyümölcsöket átadják az állatvédő szervezeteknek.

Pixabay

A Lidl sem tüntet fel a zöldségek és gyümölcsök csomagolásán minőségmegőrzési időt, helyette a csomagolás ideje látható. Az áruházakban külön frissességfelelősök figyelik a zöldségeket és gyümölcsöket. Az emberi fogyasztásra alkalmas termékeket az élelmiszermentési program keretében rászorulókhoz juttatják el karitatív partnerszervezetek segítségével. Az emberi fogyasztásra már nem javasolt zöldségeket és gyümölcsöket állatkerteknek, állatsimogatóknak adományozzák, a maradék biogáz üzemben, valamint komposztálás során kerül újrahasznosításra.

A Tesconál a közeli lejárati idejű termékekre árkedvezményt adnak. Amennyiben egy zöldség vagy gyümölcs emberi fogyasztásra még alkalmas, de már nem eladható, akkor jótékonysági szervezeteknek adják át a Magyar Élelmiszerbank Egyesület partnereként. Ha az áru emberi fogyasztásra már nem alkalmas, akkor állatmenhelyeknek adományozzák. A megmaradt termékek egy része tőlük is a biogáz üzemekbe kerül.

Kapcsolódó
Így nyaralj élelmiszerpazarlás nélkül
Nyaralás előtt és közben is sok mindent tehetünk a pazarlás elkerülésére. Erre adunk tippeket a cikkben.
Olvasói sztorik