Életmód

Így nyaralj élelmiszerpazarlás nélkül

Unsplash
Unsplash
Ha nyaralásra készülünk, akkor már akár hónapokkal korábban elkezdjük tervezgetni a programot, az útvonalat, összegyűjtjük, hogy mit fogunk megnézni, milyen idő várható, mekkora költségre számíthatunk és még sok egyéb dolgot. Érdemes arra is felkészülni, a nyaralás alatt és miatt minimális élelmiszert kelljen kidobnunk. Ez pedig tervezést és odafigyelést igényel.

Ha 2-3 napnál hosszabb időre hagyjuk el otthonunkat, akkor már számoljunk a hűtőnkben, kamránkban megtalálható ételek lejárati idejével is.  Egy-két hét alatt a nyári melegben rengeteg étel tönkremehet, aminek nagy részét gondos tervezéssel megmenthettük, elfogyaszthattuk volna.

Kapcsolódó
Példát mutat emberségből egy kaposvári vegyesbolt
A megmaradt pékárukat tartalmazó kis csomagokat a rászorulóknak minden nap az ablakpárkányra teszik, ahonnan elvihető.

Nyaralás előtt – Edd ki a hűtőt!

Mérjük fel a meglévő, gyorsan romlandó alapanyagainkat. A nyaralás előtti napok étkezéseit tervezzük meg úgy, hogy ezek felhasználásra kerüljenek.

Valószínűleg, nem tudjuk „nullára” kienni a hűtőt, de ha a romlandó anyagokra koncentrálunk az étkezéseknél, akkor sok mindent fel tudunk használni.

Sok élelmiszer, pl. vaj, sajtok, szalámik, péksütemények, kenyér lefagyaszthatók, ezt érdemes megtenni, utána állagromlás nélkül megehetjük őket.

Van, ami feldolgozva fagyasztható le jobban, pl. tojás péksüteményekben.

Gondoljunk az utazásra, amikor jól tud esni, ha van nálunk néhány szendvics, ez is szuper hűtőürítő. Nem mellesleg, nem az autópálya melletti benzinkúton kell beszereznünk sokszoros áron. Hosszabb út esetén figyeljünk a hűtésre is, ezt akár egy otthon fagyasztóba dobott palack vízzel is megoldhatjuk és az út végén még jéghideg frissítőnk is lesz.

Ha apartmanba készülünk, akár maradék kész ételt is magunkkal vihetünk bedobozolva, itt is fokozottan figyelve a hűtésre (hűtőtáskában szállítsuk).

Ha sehogy nem fogy el, ajánld fel másnak! Ismerősöknek, itthon maradó családtagoknak, rászorulóknak. Akár helyi Facebook-csoportban is meghirdetheted, van, ahol a „hulladékmentés” remekül működik, nem csak élelmiszereknél, hanem egyéb tárgyak esetében is.

Ha olyan az élelmiszer, akkor adhatjuk a házikedvenceknek is.

Ha végképp megmarad, akkor se a kommunális szemétbe kerüljön, hanem megfelelő átválogatás után a komposztba, így később termőföldként tud majd újrahasznosulni.

Ha a hűtőben hagyunk hosszabb lejáratú élelmiszert, akkor az még bontatlan csomagolású legyen. Ezek a hazaérkezés után jó szolgálatot fognak tenni, amikor fáradtan nem lesz kedvünk főzőcskézni, csak gyorsan valamit bekapni.

Unsplash

Gondolkozz előre!

Vásárlásnál figyeld a lejárati időt! Hiába akciós a nagyobb kiszerelés, dupla csomag, ha nem tudjuk időben elfogyasztani az ételt.

Időről-időre mérjük fel a készleteinket, kerüljenek szem elé a bontott, közeli lejáratú termékek, így jobban eszünkbe jut, hogy ezeket felhasználva főzzünk.

Bevásárlólistával induljunk boltba. Így egyrészt nem felejtünk el semmit, másrészt pedig remélhetőleg, kevesebb felesleges dolgot veszünk.

A menütervezés nagy segítséget jelent a készleteink felhasználásánál, illetve a bevásárlólista összeállításánál is.

Megfelelő tárolással maximalizálhatjuk az ételek eltarthatóságát, van, amit hűtőben, mélyhűtőben, száraz helyen vagy hűvös kamrában tanácsos tárolni.

Egyetlen rothadt darab tönkreteszi az egész tételt! Válogassuk át az élelmiszereket (pl. alma, krumpli, hagyma, bogyós gyümölcsök), ha valami romlásnak indul, vegyük ki a többi közül.

Unsplash

Nyaralás közben

Ha étteremben eszünk és nem fogy el az étel, bátran csomagoltassuk el! Hidd el, egyáltalán nem ciki! Spanyolországban például 2023 elejére tervezik annak törvénybe iktatását, hogy az éttermeknek kötelező felajánlaniuk a maradék elcsomagolását.

Ha svédasztalos helyen eszünk, alapszabály, hogy csak annyit szedünk a tányérunkra, amit biztosan meg tudunk enni. Inkább fordulj kétszer, minthogy megmaradjon a fele!

Ha apartmanban nyaralunk és főzünk, akkor a bevásárlással, hűtőürítéssel ugyanolyan feladataink vannak, mint indulás előtt otthon: annyi ételt vegyünk, amennyi biztosan elfogy, együnk meg mindent, amit lehet. Itt viszont nem opció a fagyasztás későbbre, tehát még körültekintőbben kell eljárni. Sok vendég után maradnak a szálláshelyeken megbontott és egyébként még fogyasztható élelmiszerek, melyek a kukákban végzik. A pazarlás, felesleges vásárlás elkerülésére néhány olyan alapanyagot, melyből tudjuk, hogy kevés fogy, érdemes lehet otthonról kis dobozban, zacskóban vinni: pl. só, cukor, kávé, olaj, fűszerek.

A gyerekek sokszor csak megkívánják az ételeket, de megenni már nem tudják, gyakorlott anyukák, apukák már nem is kérnek saját maguknak például lángost a strandon, tudják, hogy a fele egészen biztosan náluk fog landolni.

Nem konkrétan ételpazarlással kapcsolatos, hanem környezetvédelmi szempontok miatt fontos, hogy vigyünk magunkkal a strandra, kirándulásra kulacsban hűtött italt, így nem kell megvásárolni a palackosat. Ha indulás előtt a fagyasztóba tesszük pár órára, akkor segít a mellé tett többi élelmiszer, szendvics, gyümölcs frissen tartásában.

Unsplash

Nyaralás után – Szuvenír

Nyaralás után szokás hazavinni a családtagoknak, munkatársaknak valamilyen szuvenírt az útról. Véleményem szerint, a hűtőmágnes és egyéb apróságok helyett sokkal jobb megoldás, ha valamilyen helyi étellel, itallal lepjük meg őket. Így kicsit tényleg át tudják élni azt, amit mi nyaralás közben és elfogy, tehát nem egy sokadik ide-oda rakosgatható ajándéktárgy lesz belőle. Ezeknél gondoljunk a hazaszállításra. Például repülős útnál az italok szállítása a bőrönd véges méretei, súlyhatára és a nem mindig megfelelő reptéri csomagkezelés miatt problémás lehet (kézipoggyászban meg lehetetlen). A csokis édességek elolvadhatnak. Vegyük figyelembe a megajándékozott szokásait is, mert a kilós kiszerelésű arab fűszer lehet, hogy egy élet alatt nem fogy el az inkább magyaros ételekért rajongó családnál.

A magyar háztartások 300 ezer tonna élelmiszert pazarolnak el évente, amellyel fél millió ember egy éven keresztül jól tudna lakni. Ennek csökkentésével kevesebbet kell költenünk és megóvjuk a környezetünket is a felesleges terheléstől. Tegyük meg, amit tudunk!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik