Otthon készült

Megválasztották az év kenyerét

princz mihály
princz mihály
A hivatalos bejelentésre augusztusig még várni kell.

Sajtónyilvános bírálat keretében kedden eldőlt, melyik 2021-ben az Év Kenyere, illetve az Év Innovatív Kenyere. A hétfős szakmai zsűrinek idén sem volt könnyű dolga, a versenyzők kiváló minőségű kenyerekkel neveztek.

Kapcsolódó
Így készül a kemencés tarpai házikenyér
Hagyományos recept és nem kis tételben.

Okoskenyér, Tokaji Aranykenyér, Vásári Káposztás, édesburgonyás, köleses és mangalicazsírral készült kenyér, hogy csak néhányat említsünk a Magyar Pékszövetség idei Szent István napi kenyérversenyére nevezett termékek közül.

Az idén harmonikusabb, lágyabb ízekkel találkoztak az ítészek, mint a tavalyi versenyen, ahol a fűszerek, gyógynövények domináltak az innovatív kategóriában. Ennek elsődleges oka az lehet, hogy változtak a szabályok, és az innovatív kenyerek esetében szinte szabadkezet kaptak a versenyzők, akik a inkább a technológiai újításokat helyezték előtérbe

– olvasható a Magyar Pékszövetség közleményében.

princz mihály

Szokatlan, nagyon erőteljes ízek így most nem voltak. A zöldségek, gyümölcsök, magvak használata, ezek párosítása volt most dominánsabb. Többségében olyan termékek kerültek a bírák elé, amivel inkább a gasztronómiai párosításokra, a fogyasztók szélesebb körének igényeire alapoztak a versenyzők. Talán a legmerészebb házasítás idén az aszalt szilva és a tepertő kapcsolata volt.

princz mihály

A hagyományos, Szent István napi kenyér esetében előírás volt, hogy kovászos technológiával, legalább kétféle liszt felhasználásával készüljön, döntő részben gabonaőrleményekből, kizárólag magyar alapanyagok felhasználásával, adalékanyagok, célkeverékek nélkül, csak természetes alapanyagokból.

princz mihály

A versenyzők itt a burgonyának, csicsókának, kukoricának adtak teret, a termékek jelentős részében szerepeltek alapanyagként.

A szövetség kenyérversenye jó alkalom arra, hogy a pékek megmutassák tudásukat, kreativitásukat és egyben teszteljék új termékeiket a szakma és a fogyasztók előtt is. Örömmel tapasztaltuk, hogy a rutinos, évek óta versenyző pékek mellett idén sok új jelentkező is volt, akik remek termékekkel, szép eredményeket tudtak elérni

– mondta a rendezvényen Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

princz mihály

A zsűrizés eredményére, azaz a győztes kenyerek hivatalos bejelentésére még várnia kell a versenyzőknek és a nagyközönségnek, mert a szokásoknak megfelelően az augusztusi parlamenti sajtótájékoztatón jelentik be, hogy melyik kenyér lett 2021-ben az Év Kenyere, illetve az Év Innovatív Kenyere.

Kapcsolódó
Vissza a gyökerekhez: reneszánszát éli a kovászos kenyér
Egyre többen sütnek odahaza belőle, és több tucat kézműves pékség is kínálja az igazi mindennapi betevőt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik