Otthon készült

Sokorópátkán készül a magyarok Szent István-napi kenyere

Hagyományos kovászolási eljárással, újbúza lisztjéből készítik.

A Magyar Pékszövetség idén is meghirdette augusztus 20-i termékversenyét, az év kenyere cím elnyerésére. A kétkörös szakmai zsűri döntése alapján a fehérkenyér kategória nyertese, egyben a 2019-es év Szent István napi kenyere a “Szerencse Tarsoly” lett, tájékoztatott a Magyar Pékszövetség.

Minden, amit a kenyérről tudni érdemes
Szokások, hiedelmek, mágiák, kovász, avagy mit tudunk a kenyérről?

A Magyar Pékszövetség – a hagyományokhoz híven – idén is egy igazi kovászos újbúza lisztjéből készült kenyeret kínál az ünneplő magyarok asztalára. A Pedró Pékség fejlesztése búzalisztből, durumliszttel készülő, különleges formájú, ropogós, kézműves búzakenyér. Mivel a durumbúzában lévő keményítő lassabban szívódik fel, lassabban emeli a vércukor szintet, igy alkalmas a cukorbeteg fogyasztók számára. Kiválóan illeszkedik a sportolok étrendjébe, mivel kiemelkedően magas a fehérjetartalma.

Mit kell tudni az év kenyeréről?

A kézműves, hagyományos kovászolási eljárással készülő termék hozzáadott préselt élesztőt (Saccharomyces cerevisiae) nem tartalmaz, így az élesztőre kis mértékben érzékenyek számára is ajánlott fogyasztása. Cukorbetegeknek a lassan felszívódó keményítő tartalma miatt, míg a sportolok részére magas fehérje tartalma miatt javasolt. Magas víztartalmából kifolyólag sokáig friss, puha és jól élvezhető kenyér. Kiváló szendvicsalapanyag, reggeli, de akár ebéd mellé vagy pirítósnak vacsorára. Egészséges és finom, semmilyen mesterséges tömeg- vagy térfogatnövelő adalékanyagot nem tartalmaz, ezáltal mindenki számára egészséges és elérhető kenyérforrás.  A durumbúza az emésztést elősegítő rostokban, A, B, és E vitaminokban, valamint ásványi anyagokban gazdag.

 Pedró Pékség

2002. november 11-én nyitotta meg kapuját a Pedró Pékség, nevét az alapító Vajda Péterről, azaz Pedró-ról kapta. Ő volt az, aki már 23 évesen mert nagyot álmodni azzal, hogy 2 fő alkalmazottal és családi összefogással pékséget nyitott Sokorópátkán. Napjainkban már 2 üzemmel, 9 saját bolttal és több mint 120 munkatárssal szolgálják ki vásárlóik igényeit. Kezdetektől elkötelezett hívei a minőségi péktermékeknek. E tekintetben nem ismernek kompromisszumokat. Nagy hangsúlyt fektetnek az innovációra: egy-egy új pékáru megalkotása több hónapos munka eredménye.

Takó Zoltán (balra) és Vajda Péter (jobbra), a Pedró Pékség pékmesterei az általuk készített Szerencse Tarsoly elnevezésű kenyérrel – Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A pékség régi recepteket alkalmaz, nem feledve a régi békeidőket, sőt fontos számukra a régmúlt értékeinek visszahozása. Minden terméknek megvan az elkészítési ideje, nem szabad sürgetni, annál finomabb egy termék, minél lassabban készül el. Pékjeik szaktudása segíti a vállalkozást a kiváló minőség elérésében, helyi alapanyagokat, élelmiszereket használnak, a lekvárok, házi tej, házi túró, vaj, dió és egyéb anyagok mind őstermelőktől származik.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik