Otthon készült

Így készül a kemencés tarpai házikenyér

Hagyományos recept és nem kis tételben.

Hogy miért pont tarpai? Mert elképesztően finom. S miért ilyen nagy tételben? Mert a tarpa.eu oldalon közzétett recept nagyanyáink korának eredetije. A hozzávalókat arányosítva egy darab elkészítésére is bátran vállalkozhatunk.

Hozzávalók (4-5 darabhoz)

10 kg kenyérliszt, 1 csomag (5 dkg) élesztő, 1 kiskanál só, 6-7 dl víz, 1,5-2 kg burgonya.

Elkészítése

A 2-3 dl langyos vízben feloldott élesztőből és a liszt egyharmad részéből (lisztet megszitáljuk, ha hideg helyen volt várjunk, hogy átmelegedjen) tésztát gyúrunk. Hozzáadjuk a főtt, apróra tört burgonyát, majd 4-5 órán át langyos helyen erjesztjük. A teknőt letakarva tartjuk, így készül a kovász.

Az érett kovászra szórjuk a maradék lisztet, a sót, és annyi vizet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Addig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától. Ez minimum 1-2 óra. A meggyúrt tésztát ismét pihentetjük. Az így megkelesztett tésztát egyenlő részekre osztjuk (szakajtjuk). Liszttel meghintett gyúrótáblán átgyúrjuk és kerekre formáljuk. A tésztát egy kelesztő kosárba rakjuk, amit egy tiszta, lisztezett konyharuhával bélelünk ki. Ebben az állapotában rövid ideig kelesztjük tovább. A tekenőben maradt tésztát egy kis liszt segítségével összeszedjük, és kis zacskóban szárítjuk. Ezt felhasználjuk a következő adag kovász ízesítésére.

Közben a sütőkemencét előmelegítjük. Lassan fokozatosan fűtjük fel. Egy 4-5 kenyeres kemence felfűtése 2-2,5 órát vesz igénybe. A kenyér behelyezése előtt kiszedjük az elégett farészeket, a parazsat és a hamut.

Fotó: tarpa.eu
Fotó: tarpa.eu

Kelesztés után a sütőlapát segítségével kemencébe csúsztatjuk a kenyeret, és 1,5-2 órát sütjük. A kenyér bevetésekor és felsült állapotában megnedvesítjük a sülendő kenyerünk tetejét.  A sütés mindaddig tart, míg elkészítendő kenyerünk teljesen át nem sül.

A sütőből kivéve még forrón kenjük le vízzel, és kenyérszedő kosáron hagyjuk kihűlni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik