Életmód

Három gimnazista harca az ételpazarlás ellen

Bence, Ambrus és Péter fiatal kora ellenére korszakos informatikai megoldással ajándékozott meg minket.

Móra Ferenc Kincskereső kisködmönjének Gergőjét idézi három pesti iskolásfiú remek ötlete: Boér Bence, Tóth Ambrus és Szigeti Péter segíteni szeretnének éhező embertársaikon. A három középiskolás egy közösségi platformot hozott létre, ahol a felhasználók megoszthatják egymással feleslegessé vált élelmiszereiket.

Rút kiskacsákkal az élelmiszer pazarlás ellen
A megtermelt élelmiszer mintegy fele megy kárba a világon...

A foodcoin.hu oldalon bárki regisztrálhat, aki felesleges étellel rendelkezik, vagy ingyenesen szeretne jó minőségű ételhez jutni.

Eszünkbe jutott egy régebbi versenyre vitt ötletünk az éhezés és ételpazarlás problémájára. A verseny kiírásában egy legórobot szállította a házak között a felajánlott felesleges ételeket, amit egy androidos alkalmazáson keresztül lehetett felajánlani, illetve megrendelni. Úgy döntöttünk, elkészítjük a program valós életben is működőképes, webes változatát

– mesélt a kezdetekről Boér Bence a Sokszínű Vidéknek.

Péter, Bence és Ambrus sem szereti kidobni a felesleges ételt – Fotó: Boér Bence

Kell egy csapat

Boér Bence, Tóth Ambrus és Szigeti Péter a budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumban tanulnak, mindhárom srác szereti a kihívásokat. A tizenöt éves fiúk 2018-ban, robotika versenyen jártak, ott figyeltek fel egy versenykiírásra, aminek lényege az volt, hogy robottal kellett háztól-házig szállítani az élelmiszert. Ezt gondolta tovább Ambrus, amikor kipattant fejéből a hasonló elven működő projekt ötlete, és 2019 januárjában így kezdtek neki saját fejlesztésű foodcoin.hu oldaluk felépítésének.

Fél éve működő oldalunk célja az ételfelesleg és az esetlegesen éhező emberek összekapcsolása, a fontos találkozás sikeres elősegítése. Ingyenes megoldást kínálunk ezzel az éhezés enyhítésére, és igyekszünk okosan harcolni a pazarlás ellen

– vázolta Bence céljaikat.

A foodcoin felhasználói aktivitásukkal pontokat gyűjthetnek, amelyeket aztán különböző kedvezményekre használhatnak fel. A weboldalt használhatják éttermek is, vagy olyan konyhák, ahol nagyobb mennyiségben keletkezik felesleges étel, így karitatív szervezeteknek, nehéz helyzetben élő embereknek is segíthetnek a jövőben.

Bence elmondta, bár mindhárman a robotika megszállottjai, és több hasonló versenyen vettek már részt, Péter jelenleg már nem tagja közös projektjüknek.

Minden falat fontos lehet – Fotó:facebook/FoodOverflow

Hogyan működik az oldal?

  • Ingyenesen regisztrálok.
  • Felajánlok, vagy keresek élelmiszert.
  • Kategóriák szerint (leírás és lejárati dátum) megadom a paramétereket, illetve rákeresek az ételre.
  • Rendszerezhetem a találatokat a lakóhelyemtől mért távolság, és a korábban kijelölt szűrések alapján.

A szállítás miatt nullától 20 kilométerig célszerű beállítani keresési távolságot, elvileg azonban nagyobb távolságra is működik az oldal.

Jelenleg 2500 felett jár a regisztrált felhasználók száma, több mint 70 felajánlásnál tartanak, aminek többsége még a fővároshoz kötődik.

Amikor egy ételt feltesz valaki az oldalra a lejárati dátummal együtt, onnantól le lehet foglalni az ételt, majd érte lehet menni – az étel elszállítása mindig az ételt kereső személy feladata.

Elismerések, visszajelzések

A három gimnazista fejlesztése két nemzetközi díjjal büszkélkedhet, a UPC Future Makers Magyarország versenyen I. helyezést, a nemzetközi, The Coolest Projects 2019 versenyen pedig a Future Makers díját nyerte meg az okos platform.

A csapat a dublini verseny díjkiosztóján – Fotó: Boér Bence

Amellett, hogy folyamatosan növekszik az oldalt használók száma, a foodcoin oldal androidos applikációja is hamarosan elérhetővé válik, tovább könnyítve ezzel az egyébként is felhasználóbarát platform használatát.

Boér Bence szerint hármójuk közül Ambrus a legjobb informatikában, és elég vicces, hogy éppen ő az, aki még hezitál a tanulmányait illetően, könnyen lehet, hogy mégsem az informatika lesz az ő világa.

Kiemelt kép: Boér Bence

Ma van a Víz világnapja, parancsoljunk "állj"-t a pazarlásnak
A Föld édesvízkészlete nem kifogyhatatlan, fordítsunk nagyobb figyelmet értékeinkre!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik