Életmód

Három gimnazista harca az ételpazarlás ellen

Bence, Ambrus és Péter fiatal kora ellenére korszakos informatikai megoldással ajándékozott meg minket.
Korábban a témában:

Móra Ferenc Kincskereső kisködmönjének Gergőjét idézi három pesti iskolásfiú remek ötlete: Boér Bence, Tóth Ambrus és Szigeti Péter segíteni szeretnének éhező embertársaikon. A három középiskolás egy közösségi platformot hozott létre, ahol a felhasználók megoszthatják egymással feleslegessé vált élelmiszereiket.

Rút kiskacsákkal az élelmiszer pazarlás ellen
A megtermelt élelmiszer mintegy fele megy kárba a világon...

A foodcoin.hu oldalon bárki regisztrálhat, aki felesleges étellel rendelkezik, vagy ingyenesen szeretne jó minőségű ételhez jutni.

Eszünkbe jutott egy régebbi versenyre vitt ötletünk az éhezés és ételpazarlás problémájára. A verseny kiírásában egy legórobot szállította a házak között a felajánlott felesleges ételeket, amit egy androidos alkalmazáson keresztül lehetett felajánlani, illetve megrendelni. Úgy döntöttünk, elkészítjük a program valós életben is működőképes, webes változatát

– mesélt a kezdetekről Boér Bence a Sokszínű Vidéknek.

Péter, Bence és Ambrus sem szereti kidobni a felesleges ételt – Fotó: Boér Bence

Kell egy csapat

Boér Bence, Tóth Ambrus és Szigeti Péter a budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumban tanulnak, mindhárom srác szereti a kihívásokat. A tizenöt éves fiúk 2018-ban, robotika versenyen jártak, ott figyeltek fel egy versenykiírásra, aminek lényege az volt, hogy robottal kellett háztól-házig szállítani az élelmiszert. Ezt gondolta tovább Ambrus, amikor kipattant fejéből a hasonló elven működő projekt ötlete, és 2019 januárjában így kezdtek neki saját fejlesztésű foodcoin.hu oldaluk felépítésének.

Fél éve működő oldalunk célja az ételfelesleg és az esetlegesen éhező emberek összekapcsolása, a fontos találkozás sikeres elősegítése. Ingyenes megoldást kínálunk ezzel az éhezés enyhítésére, és igyekszünk okosan harcolni a pazarlás ellen

– vázolta Bence céljaikat.

A foodcoin felhasználói aktivitásukkal pontokat gyűjthetnek, amelyeket aztán különböző kedvezményekre használhatnak fel. A weboldalt használhatják éttermek is, vagy olyan konyhák, ahol nagyobb mennyiségben keletkezik felesleges étel, így karitatív szervezeteknek, nehéz helyzetben élő embereknek is segíthetnek a jövőben.

Bence elmondta, bár mindhárman a robotika megszállottjai, és több hasonló versenyen vettek már részt, Péter jelenleg már nem tagja közös projektjüknek.

Minden falat fontos lehet – Fotó:facebook/FoodOverflow

Hogyan működik az oldal?

  • Ingyenesen regisztrálok.
  • Felajánlok, vagy keresek élelmiszert.
  • Kategóriák szerint (leírás és lejárati dátum) megadom a paramétereket, illetve rákeresek az ételre.
  • Rendszerezhetem a találatokat a lakóhelyemtől mért távolság, és a korábban kijelölt szűrések alapján.

A szállítás miatt nullától 20 kilométerig célszerű beállítani keresési távolságot, elvileg azonban nagyobb távolságra is működik az oldal.

Jelenleg 2500 felett jár a regisztrált felhasználók száma, több mint 70 felajánlásnál tartanak, aminek többsége még a fővároshoz kötődik.

Amikor egy ételt feltesz valaki az oldalra a lejárati dátummal együtt, onnantól le lehet foglalni az ételt, majd érte lehet menni – az étel elszállítása mindig az ételt kereső személy feladata.

Elismerések, visszajelzések

A három gimnazista fejlesztése két nemzetközi díjjal büszkélkedhet, a UPC Future Makers Magyarország versenyen I. helyezést, a nemzetközi, The Coolest Projects 2019 versenyen pedig a Future Makers díját nyerte meg az okos platform.

A csapat a dublini verseny díjkiosztóján – Fotó: Boér Bence

Amellett, hogy folyamatosan növekszik az oldalt használók száma, a foodcoin oldal androidos applikációja is hamarosan elérhetővé válik, tovább könnyítve ezzel az egyébként is felhasználóbarát platform használatát.

Boér Bence szerint hármójuk közül Ambrus a legjobb informatikában, és elég vicces, hogy éppen ő az, aki még hezitál a tanulmányait illetően, könnyen lehet, hogy mégsem az informatika lesz az ő világa.

Kiemelt kép: Boér Bence

Ma van a Víz világnapja, parancsoljunk "állj"-t a pazarlásnak
A Föld édesvízkészlete nem kifogyhatatlan, fordítsunk nagyobb figyelmet értékeinkre!

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.