Életmód

Ma van a Víz világnapja, parancsoljunk “állj”-t a pazarlásnak

A Víz Világnapjának megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhívva a figyelmet a víz életünkben betöltött fontos szerepére, hogy ezáltal is óvjuk, védjük környezetünket, ezen belül a Föld vízkészletét.

A Föld édesvízkészlete nem kifogyhatatlan, körforgásának és tisztaságának megőrzése érdekében azonban nagyobb figyelmet kell szentelnünk környezetünk védelmére is. A világ szinte minden állóvize, folyója szennyezett. Jelenünk és az utánunk érkező generációk sorsa múlhat azon, miképpen gazdálkodunk a Föld vízkészleteivel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk az élet egyik alapvető elemét. A Víz világnapja minden évben más és más nézőpontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére.

2017-ben a világnap szlogenje: „Szennyvizek? Tiszta vizet!”

A jövő generációinak is meg kell tanulnia, miért nevezzük kincsnek a tiszta vizet. Ha nincs tiszta víz, akkor nincs víz. Ha nincs víz, nincs élet. Ilyen egyszerű ez.

Csökkenő készletek, pazarló vízhasználat

A Föld felszínének kétharmadát víz borítja, így ez a legnagyobb tömegben előforduló anyag, mennyisége gyakorlatilag állandó, becslések szerint 1,4 milliárd köbkilométer. E mennyiségnek 93,7%-a sós tengervíz, s csak a maradék édesvíz, melynek többsége jég formájában van jelen a Földön. Sajnos az emberek gyakran nem fordítanak kellő figyelmet a víz védelmére, a vízkészletekkel való gazdálkodásra, a vizek tisztaságának megőrzésére.

Manapság a világ népességének csaknem egyharmada kénytelen szembenézni az egyre fokozódó vízhiánnyal. A vízkészletek drasztikus csökkenése és a pazarló vízhasználat következményei rendkívül súlyosak lehetnek mindenkire nézve a jövőben.

Kapcsolódó anyag >>> 23 fontos dolog, amit tudnod kell a vízről

Elgondolkodtató adatok

Az ENSZ szakértőinek fenyegető előrejelzése már tavaly prognosztizálta: évszázadunk végére az ivóvíz drágább lehet az aranynál. Ezen megállapítás hátterében számos ok húzódik, amelyek közül csak egy az oly sokat emlegetett felmelegedés. Sokkal komolyabb bajokozó a növekvő népesség és a meggondolatlan, szükségtelen túlfogyasztás. A Föld vízkészletének és az emberiség vízfelhasználásának áttekintését követően egyértelművé válik, hogy a sötét előrejelzések nem is oly túlzóak és valóban nagy szükség van a rendelkezésre álló vízkészlet megóvására. Az emberi használatra maradt csekély mennyiségű víz pazarlása megdöbbentő arányokat mutat.  (forrás: MTI)

Fotó: hidratation-centre

Óvjuk, mert egyedülálló és nélkülözhetetlen

Mindezeket összegezve levonhatjuk a tanulságot, hogy milyen egyedülálló és nélkülözhetetlen kincsünk a víz, melyet életünk minden percében óvnunk kell. Jelenünk és az eljövendő generációk sorsa többek között azon is múlik, hogy miképp gazdálkodunk a Földön meglévő vízkészleteinkkel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk vizeinket. A sok-sok csepp takarékosság is fontos dolog, és már egy csöpögő csap megjavításával is hozzájárulhatunk a legfontosabb lételemünk védelméért, a vízért!

A Víz világnapjához csatlakozó fürdőket a Magyar Fürdőszövetség oldalán találjátok.

Forrás/ kiskunvíz

 Fotó/kosmos-lornal
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik