Életmód

Rohamosan fogy a víz, komolyan kellene venni

Amikor a mezőgazdaságban erőforrásokról beszélünk, rendszerint a termőföld jut mindenki eszébe, pedig a manapság a víz a legfontosabb és leginkább veszélyeztetett erőforrás a termelési ciklus során.

Kevés a megfelelő minőségű víz és a jövő sem kecsegtet túl sok jóval. Szakértők szerint a népesség további gyarapodásának köszönhetően 2030-ra 30 százalékkal gyarapodik majd a vízfogyasztás. Sőt, 2050-re az iparnak a mostanihoz képest 50 százalékkal több vízre lesz szüksége a termelési folyamatok végrehajtásához.

Nagyfogyasztó a mezőgazdaság

Az MTI információi szerint a szakértők a mezőgazdaságot teszik leginkább felelőssé a vízkészletek drasztikus fogyásáért. Szerintük ugyanis a mezőgazdaság a teljes vízfelhasználás 70 százalékáért felel, pedig a termőföldek mindössze 15 százalékát öntözik. Viszont ez a 15 százaléknyi, öntözött termőföld olyan intenzív termelésre képes, hogy a megtermelt növények 40 százalékát innen aratják le.

Fotó: magro.hu
Fotó: magro.hu

A víz rohamos fogyásának megállítása a klímaváltozás miatt még nehezebb feladat lesz, de fontos megtalálni a megoldást. Ugyanis az éghajlatváltozás okozta vízhiány jelentős befolyással van az élelmiszerek megtermelésére és Földünk jövőjére is. Épp ezért össze kell gyűjteni a világban fellelhető legjobb megoldásokat, meg kell teremteni máshol is a sikeres adaptáció feltételeit, ösztönözni kell az új innovatív megoldásokat. A siker reményében mielőbb és minél több kísérleti programot kell indítani, mindehhez pedig meg kell teremteni a finanszírozás feltételeit.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik