Mozaik

2030-tól minden csomagolásnak újrahasznosíthatónak kellene lenni

Pixabay
Pixabay
November 30-án mutatja be az Európai Bizottság az új csomagolóanyag-irányelv tervezetét, amely ezt az előírást is tartalmazza.

Az Európai Bizottság november 30-án mutatja be a csomagolóanyagokra vonatkozó 94/62/EK irányelv módosítását, ami a gyümölcsökre és zöldségekre is vonatkozik majd. Amennyiben elfogadja a testület, minden tagállamnak el kell fogadnia, mivel uniós szinten azonnal kötelező érvényűnek minősül, azaz nincs szükség külön tagállami átvételre – írta meg a Fruitweb.

Az olasz MyFruit szerint a módosítás első lényeges pontja, hogy 2030-tól kezdve minden csomagolásnak újrahasznosíthatónak kell lennie.

A fogyasztás utáni műanyaghulladékból visszanyert minimális újrahasznosított tartalmat is szabályozni fogja az irányelv: az egyszer használatos italos palackok esetében 2030-ra 50%-ot, 2040-re pedig 65%-ot kell elérni, az érzékeny műanyag csomagolások esetében pedig a célérték valamivel alacsonyabb lesz: 25%-50% között típustól függően.

pixabay

Az összes többi műanyag csomagolás esetében a minimális tartalom 45%-ról indul (2030), de később egyre növekszik, és 2040-re már eléri a 65%-ot.

A Bizottság várhatóan kötelezővé teszi a biológiailag lebomló és komposztálható csomagolások használatát, amelyeket a rendelet hatálybalépésétől számított két éven belül kötelezővé tesznek egyes termékek, köztük a gyümölcsökre és zöldségekre ragasztott öntapadós matricák és ultrakönnyű műanyag zacskók esetében.

Az új irányelv (tervezete) arra is felszólítja a tagállamokat, hogy 2030-ig 5%-kal, 2035-ig 10%-kal, 2040-ig pedig 15%-kal csökkentsék az egy főre jutó csomagolási hulladékot. 2025-től a vásárlók számára személyenként és évente 40 zacskó a határérték, azzal a lehetőséggel, hogy a listáról esetleg kizárják az ultrakönnyű, ömlesztett csomagokat (vagy ha a higiéniai követelmények miatt használatuk ajánlott).

Pixabay

Bizonyos formátumok alkalmazását előre láthatóan kifejezetten tiltani fogja az irányelv: ilyen lesz például a friss gyümölcsök és zöldségek egyszer használatos csomagolása, és az élelmiszerek kiskereskedelmi értékesítésére szolgáló polisztirol csomagolást (a halak kivételével), valamint a HORECA szektorban a helyiségekben töltött és fogyasztott élelmiszerek és italok egyszer használatos műanyag csomagolása.

Végül az új irányelv korlátozásokat fog bevezetni a veszélyes anyagok használatára, különösen az ólom, a kadmium, a higany és a króm (VI) tekintetében.

Kapcsolódó
Vízinövényekből készül csomagolóanyag Bécsben
Az első prototípusok - gyümölcsök egyszer használatos csomagolása és komposztálható edények -  máris nagyon ígéretesek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik