Otthon készült

Vízinövényekből készül csomagolóanyag Bécsben

Bio-csomagolóanyag © BOKU
Bio-csomagolóanyag © BOKU
Az első prototípusok - gyümölcsök egyszer használatos csomagolása és komposztálható edények -  máris nagyon ígéretesek.

Több tonna vízinövényt szednek ki a Dunából évente Bécsben és Alsó-Ausztriában. A Bécsi Agrártudományi Egyetem munkatársai azon dolgoznak, hogy ezek a növények ne kerüljenek komposztálásra: inkább bio-csomagolóanyagot gyártanak belőlük.

Kapcsolódó
Forrás: Coca Cola
Tengeri hulladékból készülhetnek a jövő kólás palackjai
Egyelőre kísérleti jelleggel gyártják.

Az utóbbi években megnövekedett a vízinövények előfordulása a Dunában. Ezek a növények mindössze négy hét alatt kétméteresre is megnőhetnek, ezért rendszeresen irtják őket. Csak Bécsben már 17 speciális hajó van szolgálatban márciustól októberig, hogy a víz alatti növényzet nyírásával biztosítsák a zavartalan dunai fürdőzést és kordában tartsák a burjánzó, hínárszerű növényeket. Alsó-Ausztriában és Bécsben ez évente több ezer tonna biomasszát eredményez, amely jelenleg komposztálásra kerül.

A Bécsi Agrártudományi Egyetem, a BOKU kutatói felismerték és kihasználták a makrofitákban, azaz vízinövényekben rejlő lehetőségeket: rájöttek, hogy ezek kiválóan alkalmasak csomagolóanyag előállítására. Az első prototípusok – gyümölcsök egyszer használatos csomagolása és komposztálható edények –  máris nagyon ígéretesek.

A hínárnövények nagy előnye, hogy olyan helyi bio-erőforrást képviselnek, amely belátható időn belül valószínűleg nem fogy el.

A kutatócsoport jelenleg környezetbarát feldolgozási módszereken dolgozik annak érdekében, hogy a vízinövényeket lebomló csomagolóanyagok, eldobható tányérok vagy csészék előállításához is lehessen használni.

A makrofiták érdekessége, hogy botanikai keresztmetszetük hasonló a növényi gyökerekhez. Ez azt jelenti, hogy a vízinövények anyaghasználat szempontjából nagyon értékes tulajdonságokkal rendelkeznek: például erősek és ligninhez hasonló biopolimerek alkotják őket. A makrofiták ezen kívül proteinben gazdagok, a csomagolás gyártása során keletkező melléktermék pedig akár műtrágya is lehet a jövőben. Szintén lehetséges a növények erjesztése biogáz előállításához – ezt egyébként már tesztelték is.

A kutatók célja a vízinövényektől a felhasználható csomagolásig tartó folyamat további optimalizálása, valamint a melléktermékek felhasználásának bővítése. A BOKU csapatát a bio-csomagolóanyag kutatásáért 2020-ban „Energy Globe Niederösterreich” díjjal jutalmazták.

Kapcsolódó
Papírcsomagolással harcolnak a műanyagok ellen
A fenntarthatóság a legfontosabb szempont.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik