A fűszernövények frissen leszedve az igaziak, de sajnos, nem teremnek örökké, amikor a kertünkben teremnek, akkor viszont a felhasználásunkhoz képest sokat, így célszerű őket kiszárítva tartósítani.
A hazánkban termesztett fűszernövények általában jól tűrik a szárítást, mivel alacsony a nedvességtartalmuk – írja az Agrofórum.
A fűszernövények nagy része augusztus első felében tartalmazza a legtöbb illóolajat, így ilyenkor érdemes leszüretelni, mielőtt virágoznának. Érdekesség, hogy a növények illóolajtartalma napszakonként is eltérő, reggel a legnagyobb, a reggeli harmat felszáradása után, de még a tűző napfény előtt célszerű levágni a hajtásokat.
A leveleket mossuk meg és óvatosan itassuk le róla a nedvességet konyharuhával vagy papírtörlővel. A nem egészséges, sárga, kártevők által megrágott, beteg leveleket ne szárítsuk, ezek mehetnek a komposztra.
6-8 hajtást fogjuk össze és a tövüknél fogva szorosan kötözzük össze. A csokrokat szellős, pormentes, nem túl világos helyre akasszuk fel 4-5 napra, ezalatt ki is szárad. Érdemes ráírni a nevüket – főleg, ha többféle fűszernövénnyel dolgozunk -, mert száradás után már nem feltétlenül lesz egyértelmű, hogy melyik melyik.
A teljesen kiszáradt leveleket tárolhatjuk egészben vagy morzsolva is.