Kertünk-Portánk

Mandalákkal festette ki az egész lépcsőházat a nyugdíjas tanárnő

pixabay
pixabay
A pedagógus a Bánomi lakótelep 36. szám alatti ötemeletes panelházának lépcsőházát díszítette fel Esztergomban.

Az esztergomi pedagógus 2015-től fest mandalákat, a Bánomi lakótelep 36. szám alatti lépcsőházában készült alkotásokat az unokájától kapott vízfestékkel készítette.

Az eredeti hivatása szerint történelem szakos és testnevelő tanár a Kemmának elmondta, hogy mind a tizenöt lakóhoz bekopogott, hogy beleegyeznek-e, hogy ezekkel a mandalafreskókkal feldíszítheti a lépcsőházat és a szomszédjai igent mondtak. Kalocsai Zsuzsanna azt is elmesélte, hogy alkotói indíttatása Nagysápon kezdődött, ahol egy foglalkozásokra használt szoba falát az úttörők mindennapjait ábrázoló festményekkel dekorálta ki.

A falfestmények hosszú sorában a hagyományos absztrakt mandalák mellett, a távol-keleti vizuális jelábrázolások, a magyar népviseletekről is ismerős mintázatok sajátságos szín- és formavilága, a növény és állatmotívumok összetett rendszere, mesejelenetek, továbbá a magyar ősiség mondavilág közismert szimbolikája, illetve a magyar történelem jelképei, mintái is láthatók egy-egy freskón.

A lépcsőházában látható állandó kiállítás bejáratnál lévő darabjai között az esztergomi Regia Civitas óriáspecsét, a zodiákus jegyek teljes jelképköre és egy nőiséget ábrázoló óriásmandala nyitja meg a sort.

Kalocsai Zsuzsanna egyébként nemcsak mandalákkal váltotta pozitívvá a teret, de a galériává vált lépcsőházban lévő korlátot és egyéb elemeket, vezetékeket, ablakokat is festéssel színezett be. A Kemmának nyilatkozva a nyugdíjas tanárnő elmondta azt is, hogy a mandalakészítő és az alkotás nézője is egy belső megnyugvásra jut a mandaláktól. Hozzátette, hogy a monoton szín és formavilágot adó lakótelepi házban ezekkel a színrezgéssekkel teszi élményszerűvé a lépcsőházat.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik