Kertünk-Portánk

Kerti álomkonyha a gyönyörű hajdúsági porta ékessége

A karikás ostor készítő népi iparművész és felesége büszke portájuk saját maguk által megálmodott, megtervezett és kivitelezett ékességére.

Hajdú-Bihar vármegyében, Debrecentől jó harminc kilométerre, az 1400 fő lélekszámú Esztár főutcáján bújik meg egy takaros ház, melynek ékessége és a tulajdonosok büszkesége az udvaron álló kerti konyha.

Boldog család él a portán. Bohos Tamás és felesége, Bohosné Ungvári Irén ikergyermekeikkel, a 9-éves Csengével és Tomikával élvezik a családi ház nyújtotta örömöket, a kerti konyhát és környezetét kiváltképp.

2012-ben készült el a házunk, akkor költöztünk ide. A telek üres volt, így tennivaló bőven akadt benne. Az évek során sok dísznövényt, cserjét, bokrot, gyümölcsfát ültettünk, majd megálmodtuk a filagóriát, mely 2018-ban készült el

– mesélte a kezdetekről Ircsi asszony.

A kerti pihenő közelében műfüves részt csináltak, oda került a gyerekeknek egy mobil medence, melyet nyáron használnak, így az udvar e területe az egész család kedvelt pihenőhelyévé vált. Ekkor jött az újabb ötlet: alakítsanak ki a filagóriában kerti konyhát.

Tavaly kezdtük el, idén fejeztük be a munkálatokat. A férjemmel mindent mi terveztünk, amit tudtunk, azt barátok, családtagok segítségével megcsináltunk. A filagória mögött sajnos megsárgultak a tuják, egy egészsort ki kellett vágnunk, így került oda a bográcsozó, ahol kiülős részt alakítottunk ki. A mögötte lévő műfüves fal – amellyel a lemezkerítést eltakartuk – és a házikó alakú fa tárolók az én elképzelésem alapján készültek el

– említette a feleség.

A munkálatok képekben

A filagória – mely alatt pince húzódik meg – huszonnégy négyzetméter alapterületű. A konyhán „sokat dobnak” a Lancelot tölgyből készült munkalapok és ajtók – fekete pántokkal és kilincsekkel – melyek egy barátjuk munkáját dícsérik.

Nagyon szeretjük a kinti konyhát, szinte minden nap serénykedünk benne. A filagóriát téliesítettük. Minden oldalán leengedhető ponyva van, a sparhelt pedig ad annyi meleget, hogy hideg napokon is süthessünk, főzhessünk itt

– mondta a ház asszonya.

Képgalériánkban a kerti konyha, a család büszkesége

Galéria

Természetesen a kert is ad bőven munkát a házaspárnak. Saját, valamint Ircsi anyukájának és egy másik rokonnak a kertjében összesen 300 gyümölcsfát gondoznak, legfőképpen szilvát és barackot.

A kerti konyhát elnézve érdemes belegondolni: milyen romantikus lehet a betakarított gyümölcsből a sparhelten lekvárt és szörpöt befőzni, miközben a bográcsozóban rotyog a finom pörkölt vagy gulyás.

Nem is csoda, hogy Tamás és Ircsi imádott helye a gyönyörű filagória, melyben bizonyára a jövőben is sok örömüket lelik.

Karikás ostor készítő a házaspár

Bohos Tamás bőrdíszműves, népi iparművész, Hajdú-Bihar Megyei Minőségi Termék díjas karikás ostor készítő. Családja generációk óta ostorkészítéssel foglalkozik, e hagyományt viszi tovább. Felesége, Bohosné Ungvári Irén a munkában is a társa.

 

Az ostorok mellett bicskatartókat, veretes öveket, kulacsokat, nyakláncokat, kulcstartókat, medálokat és szerencsepatkót is.

 

Hagyományőrző rendezvényeken, fesztiválokon már több ezer gyermeket és fiatalt tanítottak meg a karikásostor használatára.

Kapcsolódó
Ebből a kerti konyhából már csak a szakács hiányzik
A háziasszony kérésére beépítettek egy mosogatógépet is a mosogatótálca mellé.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik