Kertünk-Portánk

Milyen távolságra lehet a telekhatártól fákat és bokrokat ültetni?

pixabay
pixabay
Segítség az őszi faültetés megtervezéséhez.

A faültetés helyét számos tényező határozza meg,  fényigénye, az árnyéktűrése, vagy a talaj minősége. Sokan még mindig nem számolnak azzal, hogy az ültetési távolság legalább ilyen fontos szempont.

Ha fás szárú növény ültetésében gondolkodunk telkünk határán, akkor arra is gondolnunk kell, hogy az milyen befolyással lesz a későbbiekben a közvetlen mellettünk lévő szomszédos ingatlan épségére, és az ott lakók életminőségére – írja a Plantae.

Mire figyeljünk általánosságban az ültetéskor?

  • Ültetéskor vegyük figyelembe a fa végső magasságát. Ne veszélyeztesse a szomszéd ingatlan tetőszerkezetét, vagy ne sérüljenek a falak, ablakok.
  • Figyeljünk arra is, hogy ne nyúljanak át az ágak a szomszéd udvarába, ne hulljanak át a lombozat levelei, vagy ágai.
  • Ne árnyékolja be a mellettünk lévő ház ablakait, vagy udvarát.
  • Értesítsük a szomszédos ingatlan tulajdonosát a tervezett ültetésről.

Ültetési távolságra vonatkozó jogszabályok

Amennyiben ültetést tervezünk a telkünk területén, első lépésben a helyi önkormányzattól tudunk információt kérni. Ha az önkormányzat nem rendelkezik szabályzattal, akkor ültetés előtt célszerű megkérni a helyi falugazdászok szakvéleményét.

Ültetési távolságok a szomszédos ingatlantól

  • Széles lombozattal rendelkező fák (pl. diófa, tölgyfa, cseresznyefa) a szomszédos épülettől számított 8 méter távolságban ültethetők, akác, fűz, fenyő  7 méterre.
  •  A 4 métert elérő, de ennél magasabbra nem növő fa esetében, melynek lombozata nem túl széles, azt a szomszédos ingatlantól számított 4 méter távban telepíthetünk.
  • A 3 méter magasságig növő fák esetében a távolság 3 méter.
  • Bokrok, sövények, díszfák, szőlő, melyek 2 méternél nem nőnek magasabbra, azok 2 méter távolságban ültethetők a szomszédos telekhatártól.
  • Cserjék, vagy bokros növények, melyek növekedése nem haladja meg az 1 métert, az ültető távolsága 80 cm-1,5 méter.

A magasra növő, terebélyes fák esetében, ha jogszabály nem áll rendelkezésre, jelezzük a mellettünk lévő tulajdonos felé ültetési szándékunkat. Fontos, hogy a későbbiekben a tulajdonost ne zavarják a növénnyel kapcsolatos felmerülő gondok, mely a házát, vagy területét érintheti.

Ha a szomszéd tulajdonossal nem sikerül a megegyezés, a helyi önkormányzat jegyzőjéhez fordulhatunk. Ebben az esetben kiszabhat a jegyző egy személyre szabott ültetési távolságot. Ha a döntés nem kielégítő, a folyamat bírósági úton folytatódhat.

Néhány közterületi ültetési szabály

1. Fa vagy örökzöld növény a kerítéstől számított 3 méter távolságban ültethető, a cserje az épülettől 2 méterre. Az ültetést az önkormányzat közgyűlése rendeletben szabályozhatja,  ez településenként változó.

2. Fa kivágásához (gyümölcsfák kivételével) a közútkezelő hozzájárulása szükséges. Közterületen fás szárú növényt kivágni csak jegyző engedélyével lehet.

Hogyha utcafronton kívánunk sövényt, vagy más egyéb fás szárú növényt ültetni, szintén ügyelnünk arra, hogy a járókelők, akik az ingatlanunk előtt elsétálnak, ne sérüljenek meg, vagy az épületekben ne okozzon kárt.

Kapcsolódó
10+1 örökzöld tipp sövényekhez, hogy télen is mutatós legyen a kertünk
Van élet a tuján túl is! De hogyan telepítsünk mutatós sövényt?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik