Kertünk-Portánk

Birtokvédelemért fordulhatunk, ha áthullik a szomszédból a falevél

Getty Images
Getty Images

Számtalan szomszédvita indul az áthulló falevelek miatt, ezért joggal merül fel a kérdés sokakban: van-e valamilyen központi szabályozás, vagy csak ajánlás, hogy milyen távolságra lehet ültetni a fákat, bokrokat a telekhatártól?

Nemes Imre ügyvéd a haon.hu megkeresésére arról beszélt, az egész országra kiterjedő hatályú jogszabály nincs ebben a kérdéskörben, a helyi önkormányzatok azonban rendeletet hozhatnak az ültetési távolságokra vonatkozóan.

Emiatt ültetés előtt érdemes tájékoztatást kérni az illetékes polgármesteri hivataltól, valamint figyelembe venni azt, hogy ebben a kérdésben is irányadó Polgári Törvénykönyvünk úgynevezett „szomszédjogi generálklauzulája”, mely szerint a tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné

– fogalmazott.

A gyakorlatban ez azt jelenti elmondása szerint, hogy úgy kell helyet választanunk növényeinknek, hogy azok később se akadályozzák a szomszéd ingatlan rendes használatát.

Úgy folytatta: a szükségtelen zavarás tilalmából eredően a telektulajdonos köteles legalább olyan mértékben gondozni a növényeit, hogy azok a szomszédok ingatlanának használatát ne akadályozzák vagy veszélyeztessék. A fás szárú növények védelméről szóló törvény arról rendelkezik, hogy telektulajdonos alapvetően köteles gondoskodni az ingatlanon álló növények fenntartásáról, azaz szükség esetén locsolnia, metszenie kell azokat

Ha áthullik a falevél a telkünkre, akkor először mindig a szóbeli, majd az írásbeli felhívás, figyelmeztetés eszközét kell igénybe vennünk, annak érdekében, hogy elérjük, hogy a szomszéd orvosolja a problémát.

Amennyiben viszont a békés konfliktusmegoldás kísérlete nem vezet eredményre, a település jegyzőjéhez fordulhatunk birtokvédelemért. A birtokvédelmi eljárás a zavaró magatartástól számított egy éven belül indítható meg, annak eredményessége esetén a jegyző az eredeti állapot helyreállítására vagy a birtoksértő magatartástól való eltiltásra kötelezheti a zavaró magatartást kifejtő szomszédot. Ezen kívül rendelkezésre áll még a polgári peres eljárás megindításának lehetősége, ez azonban jóval hosszadalmasabb és költségesebb. Fontos viszont, hogy a polgári, akkor is megindítható, ha a zavaró hatás már több mint egy éve fennáll

– emelte ki Nemes Imre.

Elárulta azt is, a szomszédjogokról szóló törvény szerint az ingatlan tulajdonosa levághatja az áthajló ágakat, illetve átnyúló gyökereket abban az esetben, ha azok az ingatlan rendes használatát akadályozzák, és azokat a növény tulajdonosa felhívás ellenére sem távolítja el. Fontos tehát, hogy előtte egyértelmű és később igazolható felhívással éljünk az ág eltávolítására vonatkozóan és csak abban az esetben cselekedjünk, ha az nem járt sikerrel.

Kiemelendő viszont, hogy nem elegendő a „rendes használat” akadályozásához és az aktív cselekvésünkhöz az, ha pusztán a szemünket zavarja az ág látványa, az viszont már kellő indok lehet az eltávolításra, ha a telken való közlekedést akadályozza vagy gátolja a természetes fény bejutását az ingatlanon álló házba

– nyomatékosította.

A szomszédvitákkal összefüggésben korábban körbejártuk azt is, feljelenthet-e szomszéd a vasárnapi fűnyírásnál, illetve hogy megtiltható-e, hogy a szomszéd a házunk előtt parkoljon.

Kapcsolódó
Kell-e engedély a szomszédtól, ha klímát telepítünk?
Magyarországon településenként eltérőek a klímatelepítési előírások, de íratlan szabály, hogy a szomszéd nyugalmát nem zavarhatja meg a kültéri egység zaja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik