Kertünk-Portánk

50 kiló kivit szüreteltek a kapuvári vendégház udvarán

A kivifákat eredetileg takarónövénynek szánták, de ma már novembertől januárig eszi a család a gyümölcsöt, olyan bőséges a termés.

A Rábaközi Művelődés Központban dolgozik Kollár Zoltán és felesége, közben keresetkiegészítésként a Zsuzsanna Vendégházat üzemeltetik, ahol amolyan térelválasztónak, takarónövénynek ültették a kivifákat.

A vendégházunknál szerettem volna a terasztól eltakarni a hátsó kiskeretet, ahol kis sütési lehetőséget alakítottunk ki a vendégek szamara. Szőlő és egyéb futónövények kizárva, így maradt a kivi és még valamilyen másik növény, de végül a kivit választottuk, mert ez legalább gyümölcsöt terem. Ráadásul valamennyire ismertük is ezt a növényt, mert anyámnál mar vagy 20 éve él egy önporzó fajta, ami terem is. Így azt is tudtuk, hogy télálló és a metszése is ismert volt

– mesélt a kivifák történetéről Zoltán, akinél rákérdeztünk, hogy pontosan mit is jelent a télállósága ennek a növénynek.

Csak az első időszakban kell takarni a tövet, nagyjából három évig, addigra a gyökerek lemennek mélyre, és nem kell félni a kifagyástól. Mi külön porzót és termőt vettünk, mert az nagyobbat és többet terem. Az ötödik évben volt először virág és termés rajta, volt egy kis pánik, mert a porzós virágok 10 nappal előbb megjelentek, mint a termők és azt hittem, hogy mire a termő virágai kibújnak, addigra elszárad a másik virág, de kitartottak, így lett 3-4 kivink első termésre, majd szinte hatványozódott a mennyisége, idén már nagyjából ötven kilót szüreteltünk, előző években 30-40kg lett

– így Zoltán, aki elmesélte azt is, hogy az egyik évben a teljes termést ellopták, csak néhány darab maradt, amit nem vettek észre a tolvajok.

A kivifákat 10-11 éve ültették, és mint megtudtuk, a gondozása egyszerű, mert csak évközben kell mindig metszeni az ujjnyi vastag hajtásokat, különben benőné a házat, két hét alatt akar 68-80cm is hajt.

Erős kordont kell készíteni, mert sokkal vaskosabb, ezáltal nehezebb a növény, de metszéssel jól lehet korádban tartani. Viszont most eljutottam odáig, hogy felhagytam az előírt, tél végi metszéssel, ami azt mondja, hogy 6 szemre kell visszametszeni az ágakat. Most úgy alakítom, hogy ne nője túl a támrendszert és így is hozza ezt a mennyiséget

– tette hozzá Zoltán, aki kitért arra is, hogy a szüret november végen esedékes általában, még a fagyok előtt. A leszedett kivit kis szellős faládákban tarolják, szellősen, a garázsban, ami nem fűtött, de ez a legjobb tárolása a gyümölcsnek. Így kibírja január végéig, de tovább is elállna, viszont addigra már el is fogy.

Nem mindet mi esszük meg, a család is besegít, adunk a testvéreméknek és az unokáknak. Mi nem szoktuk megpucolni, mert nagyon lédús, hanem levágom az egyik véget, hogy a kávéskanál beleférjen és kikanalazzuk a belsejét.

Zoltán elmondta azt is, hogy nekik fontos, hogy a vendégház környezete szép és gondozott legyen, ezért sokat foglalkoznak vele, mindig van egy új ötlet, hogy mit lehetne még ültetni. Vannak gyümölcsfák, körték, almák, szilva és barack.

Azokkal sok gondom nincs, mert mindig elfagynak a virágai, de azért permetezni szoktam, hátha egyszer teremni is fog

– tette hozzá mosolyogva. De a vendégház kertjét a gyümölcsök mellett számtalan virág is díszíti, ami sokat emel az egész ház miliőjén.

Kapcsolódó
Roskadozik a kivilugas egy jobaházi kertben
Van, amikor csak néhány szem van rajta, de akár egy mázsát is teremhet egy tő.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik