Kertünk-Portánk

Karácsonyi floráriummal egyedivé varázsolhatjuk az ünnepet

dobbies
dobbies
Ha az idei ünnepi trendekről van szó, akkor a karácsonyi floráriumok a listák élén állnak.

Az egyik fő ok, amiért a karácsonyi floráriumok olyan népszerűvé váltak, az a sokoldalúságuk: tetszés szerint díszíthetők, akár a meglévő ünnepi témánk kiegészítésére, akár valami egészen mással. Választhatunk növényeket vagy szárakat vagy hagyhatjuk őket úgy, ahogy vannak és egyszerűen csak fényt varázsolhatunk bele egy sor mini lámpával.

Nézzük, mit érdemes tudnunk erről a trendről, beleértve azt is, hogyan készítsük el a saját karácsonyi floráriumunkat.

etsy

Miért olyan népszerűek? 

A karácsonyi floráriumtrend ötvözi azt a vágyunkat, hogy stílusosan zöldet vigyünk otthonunkba valamivel, amit könnyű karbantartani. Könnyű díszíteni vagy személyre szabni egy terráriumot ünnepi extrákkal, például fényekkel, minifigurákkal vagy ünnepi jelenetekkel. Szinte élő hógömbként képzelhetjük el őket.

Amikor saját karácsonyi floráriumot készítünk tegyünk bele olyan növényeket, amelyek élvezik a nedvességet és hasonló körülmények között fejlődnek.

Hogyan díszítsük?

A karácsonyi floráriumok népszerűségének egyik fő oka a sokoldalúságuk: tetszés szerint díszíthetők, akár a már meglévő ünnepi témához, akár valami egészen máshoz. Természetesen akár úgy is hagyhatjuk őket, ahogy vannak vagy csak tegyünk bele egy mini égőt, hogy a karácsonyi ablakvilágítás részévé váljon, de annyi ünnepi “hangulatot” zsúfolhatunk bele, amennyit csak tudunk.

Készíthetünk bele egy mini jégpálya jelenetet, vagy néhány aranyos kis hóembert. Ami a díszeket illeti, a Lego játékoktól kezdve a karácsonyi díszekig bármit használhatunk csak győződjünk meg róla, hogy nem károsítja-e ezeket a nedvesség.  Dolgozhatunk agyaggal is, amivel bármilyen ünnepi kelléket készíthetünk ami a sütőben, alacsony hőmérsékleten megkeményedik.

A florárium kiválasztása

Az érdekes üvegáru a tökéletes választás a karácsonyi témájú dekorációhoz. Vásárolhatunk karácsonyfa alakú üvegedényt, valamint függő csecsebecse formájút is. Ha ezen az úton haladunk, a legjobb, ha minimálisra vesszük a dekorációt, és hagyjuk, hogy maga az üveg kerüljön a középpontba.

Ha szeretnénk csökkenteni a karácsonyi dekoráció költségeit készítsünk nyitott terráriumokat a már meglévő üvegeinkkel, dekorüveg, befőttesüvegekkel vagy széles nyakú palackokkal.

foxy flovers

Hogyan készítsünk karácsonyi floráriumot?

Amire szükség lesz:

1.    Florárium vagy valamilyen üvegtartály

2.    Florárium-komposzt keverék

3.    Moha

4.    Mohos ágak

5.    Növények vagy lombozatok, például eukaliptusz kiválasztása

6.    Karácsonyi fények

7.    Az általunk választott dekorációs tárgyak, például fenyőtobozok, karácsonyfa díszek és egyéb apró kiegészítők

Így haladjunk:

  •  Kezdjük azzal, hogy a floráriumot vagy üvegvázát tőzegmentes komposzttal és mohával béleljük ki.
  • Adjuk hozzá a fenyőtobozokat és a mohaágakat az elrendezéshez, hogy mélységet teremtsünk a terráriumban. A lombozat, például a szárított eukaliptusz levelek hozzáadása extra színt ad a szemet gyönyörködtető megjelenéshez.
  • Készítsünk apró díszeket és helyezzük őket a floráriumba vagy vázába.
  •  Az utolsó simítás az, hogy fényeket adunk a karácsonyi varázslathoz.
  •  Végezetül helyezzük a díszünket távol a közvetlen napfénytől, hogy a moha ne száradjon ki.
  • Ha fényeket teszünk bele a terrárium tökéletes kiegészítője lesz minden árnyékos polcnak vagy sötét saroknak, hogy ünnepi csillogást hozzon.

dobbies

Használjunk természetes díszeket, kiegészítőket

A floráriumunk valószínűleg tartalmaz növényeket és mohát, így ha a természetesebb megjelenést részesítjük előnyben a merész karácsonyi díszek használata helyett, válasszunk erdei témát. A fenyőtoboz például remek választás a környezetbarátabb dekoráció érdekében. Kipróbálhatjuk a zuzmóval borított gallyakat és a apró bogyókat is. Ez az ötlet jól kombinálható más gallydíszítésekkel a természetes megjelenés részeként.

Kapcsolódó
21 nyerő ötlet pozsgás növényekre, amiből nehéz lesz választani
Meglátni és megszeretni egy pillanat műve.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik