Kertünk-Portánk

Mit tehetünk, ha moha nő a pázsiton?

pixabay
pixabay
A moha nem károsítja a gyepet. Egyszerűen ott növekszik, ahol a fű nem tud, így ez esetben a semmittevés is fantasztikus lehetőség. Mi baj lehet? Persze, van más lehetőség is.

Sok a bizonytalanság, ha kezdő kertészként a moha és zuzmó témakörében kutakodunk. A moha és a zuzmó közötti fő különbség az, hogy a moha egy primitív növény, amely differenciálatlan növényi testet tartalmaz szárakba, levelekbe és gyökerekbe, míg a zuzmó a gomba és az algák vagy a cianobaktériumok közötti szimbiotikus kapcsolat eredménye.

A zuzmók a tévhittel ellentétben nem károsítják a fákat, mivel táplálékukat saját maguk önállóan készítik. A kéreg- és áglakó zuzmók mellett vannak szikla-, levél és talajlakók is. A mohák  sok helyen a zuzmókkal együtt is megjelenhetnek, de leginkább  akkor zavar, ha a zöld gyepünkben megjelenik, esetleg átveszi az uralmat.

Mit tegyünk a kertben növekvő mohával?

Egyszerű megfigyeléssel is megállapíthatjuk, hogy a moha sok helyen nő, ahol más növények nem.  Nincs gyökérrendszerük, leveleiken keresztül szívják fel a vizet és a tápanyagokat. Foltokban vagy szőnyegekben nőnek, alig tapadnak a felülethez, amelyen nőnek. Nem is virágoznak, és nem hoznak magokat. Ehelyett úgy szaporodnak, hogy az apró szárakból felszabaduló spórákat szórják ki.

pixabay

Jó tudni, a moha nem uralja a pázsitot

A legtöbb gyomnövénytől eltérően, amelyek agresszíven versengenek a vízért és a tápanyagokért, a moha csak ott növekszik, ahol nem kell versenyeznie. Ha a spórák olyan helyen landolnak, ahol növekedhetnek, akkor meg fognak nőni. Ha már létezik erősebb növényi jelenlét, a mohaspórák nem tudnak versenyezni.

A moha pusztán egy mögöttes probléma tünete.  Ha megjelenik a pázsiton, az azt jelenti, hogy a fű gyenge vagy haldoklik azokon a területeken. Felvetődik a kérdés, mit tehetünk?

Két lehetőség közül választhatunk:

  • Első lehetőség – hagyjuk békén.
  • Második lehetőség – távolítsuk el a mohát.

1. Hagyjuk békén  a mohátA moha nem károsítja a gyepet. Egyszerűen ott növekszik, ahol a fű nem tud, így ezesetben a semmittevés fantasztikus lehetőség. Mi baj lehet? A moha zöld, és beleolvad az udvar többi részébe, ha a fű megnő, ráadásul a moha sokkal kedvesebb a mezítlábhoz, mint a fű.

Olyan helyen növekszik, ahol más növények nem tudnak, kitöltve azt, ami egyébként csak foltot hagyna. A növények sokfélesége kulcsfontosságú a pázsit általános egészsége szempontjából, így az egész udvar számára jót tesz, ha nem csak a fű nőhet.

A természet szerelmeseinek a moha újabb élőhelyet biztosít az apró rovarok számára, amelyek a sötét, nedves helyeket kedvelik.

A moha magára hagyása sokkal kevesebb erőfeszítést igényel, mint a moha eltávolítása.  Semmibe sem kerül kilépni az ajtón, megnézni a pázsiton növő mohát, vállat vonni és hagyni. Ugyanez nem mondható el a második lehetőségről.

pixabay

2. Távolítsuk el a mohát

Ha egyszerűen nem akarunk mohát az udvarunkon, ne aggódjunk, meglepően könnyen eltávolítható, hiszen nincsenek gyökerei.

Gereblyézzünk

  • A gereblye könnyen felkaparja a mohát, és eltávolítható a talajról. Valljuk meg, hogy a gereblyézés akkor a legegyszerűbb, ha csak mohafoltokkal kell megküzdenünk.
  • Ha eltávolítottuk, akkor tegyük komposztkupacba. A moha kiváló a komposztban.
  • Ha pedig háborút üzenünk a kertben lévő mohának, fontos tudnunk, hogy mi teszi lehetővé annak növekedését. Ellenkező esetben újra megjelenik. Számos oka lehet annak, hogy mohásodik a kert, amelyek mindegyike abból fakad, hogy a fű nem képes megnőni az adott helyen.

Vizsgáljuk meg a talajt

  • A gyenge fű legnagyobb oka a talajproblémákra vezethető vissza, beleértve a tömörödés vagy a túl sok agyag miatti rossz vízelvezetést. A rossz vízelvezetésű terület, ahol víz áll vagy lápos, nem alkalmas az egészséges gyepre.
  • Szerencsére sokszor csak néhány helyen van vízelvezetési probléma. Ha a pázsit nagy területein heves esőzés után gyakran áll a víz, fontoljuk meg az  erdőkert kialakítását, ami segít felfogni és a talajba juttatni a felesleges vizet.
  • A moha szereti a savas talajt. Ehhez képest a gyepfűnek 6,0-7,0 pH-értékre van szüksége ahhoz, hogy jól működjön. A túlságosan savas talajt mész hozzáadásával korrigálhatjuk.
  • A talajvizsgálattal nemcsak a talaj összetételét fogjuk sokkal jobban megérteni, hanem részletes információkat is nyújtanak a tesztelés során feltárt problémák kijavításáról. Milyen műtrágyákat vagy termékeket használjunk, mennyit és mikor alkalmazzunk.
  • Ezen kívül jó módszer arra is, hogy vetőmagjavaslatokat találjunk a kertünkben jól teljesítő fűfajokhoz, beleértve azokat is, amelyek árnyékban is növekedhetnek.
  • Az erősen tömörített talajú területeket szellőztessük át, majd szórjunk komposztot a hiányos területekre.
  • A fák alatt és az erdő szélén gyakran találhatunk mohát, éppúgy, mint árnyékban. A pázsit túlzott árnyékos részei mindig hajlamosak mohásodásra. Vágjuk vissza a cserjéket vagy a fákat, hogy több fény jusson be a talajba.

pixabay

Vágjuk rövidre a füvet

  • A fű túl rövidre nyírása meggyengítheti vagy tönkreteheti a füvet, így a moha könnyebben megvetheti a lábát. Hagyjuk egészségesen a pázsitot, és összességében kevesebb problémánk lesz. Lehetőség szerint ne nyírjuk a füvet 7-8 cm-nél rövidebbre.
  • Mérlegeljünk, és ha tehetjük, hagyjuk békén a mohát!
  • Mint sok gyepápolási probléma, a moha is csak azért jelent gondot, mert elvárásaink szerint mohamentesnek és gazmentesnek kell lennie a „tökéletes” gyepnek. Ha el tudjuk engedni vágyunkat, hogy elérjük az elérhetetlent, a puha mohaszőnyeg itt-ott örvendetes kiegészítője lehet az otthonunkat körülvevő zöldfelületnek.
Kapcsolódó
Növények, amiket akkor is ültethetsz, ha félárnyékos a kerted
A legtöbb zöldség napfényben hoz bő termést, de azért vannak, amelyek a félárnyékban is jól teljesítenek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik