Kertünk-Portánk

Ezért ne tápoldatozzuk télen a szobanövényeket

Freepik
Freepik
A tápoldat a nevéhez hűen táplál, csak jót tehetünk vele – gondolhatnánk. Azonban télen ne alkalmazzunk, mert árthatunk a növényeinknek – írja az Agrofórum.

Alapvetően a növényeknek vízre, fény és talajra van szükségük a növekedésükhöz, virágzásukhoz, termésképzésükhöz. A megfelelő tápanyagokat a talajból tudják kinyerni, ám ezek idővel csökkenhetnek, főként, ha cserépben neveljük a növényt. Ezért kell folyamatosan pótolni azt, viszont általánosságban csak a tavasztól őszig tartó időszakban.

Télen a növények élettevékenysége lelassul, ezáltal kevesebb vizet, tápanyagot és valamivel alacsonyabb hőmérsékletet igényelnek. Ha több vizet vagy plusz tápanyagot kapnak, akkor pihenés helyett növekedésre serkentjük őket. Ilyenkor jellemzően megnyúlnak és laza szövetűek lesznek, ami a növény elgyengüléséhez és a betegségekre való fokozott fogékonysághoz vezethet.

Kivételt képeznek ez alól a télen is virágzó növények, számukra havi 1-2 alkalommal pozitív hatású a tápoldatos öntözés.

Kapcsolódó
Mikor kell öntözni télen a fákat, bokrokat?
Télen a növények nagy része nyugalmi állapotban van, rendszeres öntözést nem igényelnek, de mégis van, hogy kell nekik a plusz nedvesség.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik