Kertünk-Portánk

Hat finomság télen a konyhakertből

pixabay
pixabay
A téli időszakban is szedhetünk friss növényeket a kertünkben, amikkel egészségesebbé, gazdagabbá tehetjük az ételeinket.

Télen pihen a kertünk is, de vannak olyan zöldségek, gyógynövények, aminek köszönhetően a hideg hónapokban is hazai és friss növényeket szedhetünk, amikkel egészségesebbé, gazdagabbá tehetjük az ételeinket.

Hogy miket találhatunk hóban-fagyban a kertünkben és a ház körül? Egyes hosszabb életciklusú illetve ősszel vethető zöldséget, amennyiben előre gondolkodtunk. Valamint ha egy kissé engedékenyek voltunk, és meghagytunk néhány ehető vadnövényt, biztos lesz miből csemegézni, írta honlapján a Magyar Mezőgazdaság.

Rukkola

  • A nyár végén kelő rukkola őszre csinos tőlevélrózsát fejleszt, amelyről télen lecsippenthetünk egy- két levelet, hogy serkentsük az emésztésünket, javítsuk a tápanyag-felszívódásunkat, erősítsük az immunrendszerünket.
  • Salátákba, pizza feltétként, mártásokba is használható.

pixabay

Csicsóka

  • Enyhébb teleken, fagymentes napokon könnyen kiáshatjuk a gumókat.
  • Mindig annyit ássunk ki, amit pár nap alatt el is fogyasztunk mert hamar romlik.
  • Készíthetünk belőle ízletes pürét burgonyával, pogácsát, pástétomot, krémlevest vagy szirupot.
  • Az elhízás kezelésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében bizonyított már, de rák-megelőző élelmiszerként is számon tartják. A benne lévő inulin nevű anyag bizonyítottan csökkenti a vér inzulin koncentrációját, ezért cukorbetegek diétájában fontos szerepe van.
  • Készíthető belőle krémleves, püré, pogácsa vagy sütőben sütve ropogós chips.

pixabay

Leveles kel

  • Harsogóan élénk leveleivel elképesztő látvány a téli kertben.
  • Mindig magára vonja a figyelmet, miközben úgy dacol a téllel, mint egy örökzöld.
  • A levelek C-vitamin tartalma magas, karotin tartalma, ásványi anyag tartalma is jelentős. Fehérjetartalma a spenótéval vetekszik.
  • Salátához, levesbe, szendvicshez gyűjthetjük leveleit.

pixabay

Kelbimbó

  • A kelbimbó egy kicsiny káposztafej, hatalmas ízzel és rengeteg előnyös élettani hatással.
  • Semlegesíti a karcinogéneket, gátolja a rákos sejtek fejlődését, segíti a környezeti méreganyagok kiürítését és támogatja a hasnyálmirigy működését.
  • Nagyon magas a C-vitamin-tartalma, ezenkívül gazdag K-vitaminban, folsavban, A-vitaminban, mangánban, élelmi rostokban. Továbbá található benne kálium, B1-, B2- és B6-vitamin, E-vitamin, réz, vas és kálcium.
  • Sok benne a szénhidrát és a fehérje.
  • Levesekbe, rakott ételekbe vagy párolva köretként is kiváló.

pixabay

Turbolya

  • Légies szőnyegként takarja a talajt télen és várja a tavaszt, hogy beteljesítse küldetését.
  • A turbolya étvágyfokozó, anyagcsere-serkentő és kiválóan támogatja az emésztőrendszert.
  • A turbolyában sokféle vitamin és ásványi anyag megtalálható.
  • Kiváló A- , B- és C-vitamin forrás, valamint számottevő mennyiségű kalcium, vas, mangán, kálium, magnézium, szelén, réz, foszfor és cink található benne.
  • Frissítő salátához, főtt burgonyához, emésztést segítő teához is használhatjuk.

pixabay

Zsálya

  • Nagyon erős aromája van, ezért csínján bánjunk vele a konyhában.
  • Kiváló az emésztéssegítő hatása.
  • A zsálya számos bajra gyógyírt jelent, gyulladás- és izzadáscsökkentő, összehúzó és antibiotikus hatású.
  • Rendkívül jól illik a paradicsomos és húsételekhez, különböző mártásokhoz.
  • A zsályát általában elsősorban a szárnyasokhoz kötjük, de jól illik a sertéshúshoz, marhahúshoz.
  • Teát is készíthetünk belőle.

pixabay

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik