Kertünk-Portánk

Egekig nőttek az ingatlanárak Tihanyban

pixabay
pixabay
Veszprém vármegyében tapasztalható a legnagyobb áremelkedés az országban.

Tavaly a legnagyobb mértékben, 27 százalékkal Veszprém vármegyében nőttek a négyzetméterárak az ingatlanpiacon – közölte a saját adatai alapján a Duna House az MTI-vel.

Benedikt Károly, a cég PR és elemzési vezetője elmondta, az értékesítési adataik szerint annak ellenére, hogy 2022-höz képest mintegy 20 százalékkal visszaesett a lezárult eladások mennyisége a vármegyében, az egyik legjelentősebb, 27 százalékos áremelkedést követően, 618 ezer forintos átlagos négyzetméterárral zárta a tavalyi évet Veszprém vármegye. Az átlagos ingatlanérték 44 millióról 52 millió forintra nőtt, ugyanakkor ezért az összegért 8 négyzetméterrel kisebb, átlagosan 84 négyzetméteres otthonokat szerezhettek itt a vevők.

A vármegyei átlagárra hatással van a Balaton közvetlen közelében elhelyezkedő települések népszerűsége. Ezek közül jó pár a falusi csok szempontjából preferált kistelepülésnek számít, ezért az itt letelepedők számára nem csak a csok plusz, de a falusi csok által kínált kedvezmények és támogatások is segítik majd idéntől az otthonteremtést.

A négyzetméterárakat tekintve a vármegye legkiemelkedőbb telepöülése Tihany, ahol az ingatlanközvetítő értékesítési adatai alapján 2023-ban már 1,6 millió forint körül alakult az átlagos négyzetméterár. Az idei év és a település falusi csokos érintettsége pedig még feljebb tornázhatja majd az így is főváros szintű árakat.

Mindezek mellett jelentős kiadást jelent az otthonteremtés Csopakon és Balatonfüreden is, ahol 1,5 millió forint, illetve 1 millió forint körüli értéket tett ki 2023-ban az ingatlanos négyzetméterenkénti átlagára. (MTI)

Kapcsolódó
Európa legjobb úti célja lehet Veszprém
Magyarországon egyedüliként indul a címért Veszprém.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik