Virágzó vidékünk

Tihanyban a legdrágábbak a balatoni ingatlanok

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A budapesti árakat közelítik a balatoni ingatlanárak.

A nyár eljövetelével szokás szerint megélénkül a nyaralóingatlanok iráni érdeklődés is. Idén ezek drágulása megáll, csekély mértékben lejjebb is mentek az árak – derült ki az ingatlan.com felméréséből.

A kánikulában érezhetően erősödik a nyaralóövezetek iránti érdeklődés, de a jelenlegi helyzetben a lakáspiac alacsonyabb fordulatszámon pörög. A piacra kerülő nyaralókat lassabban szívja fel a kereslet, ami a kínálat bővüléséhez, a vevők alkupozíciójának növekedéséhez és az árak stagnálásához vagy csökkenéséhez vezet

– mondta Balogh László, a cég gazdasági szakértője a több mint 15 ezer ingatlanhirdetés adatai alapján készült összeállítás kapcsán.

A Balaton partán július közepén 16 százalékkal több lakóingatlant kínálnak eladásra. A tó mindkét partján a budapesti átlagos négyzetméterárak jellemzők, a déli oldalon az átlagos négyzetméterár meghaladja az 1 millió forintot, ami 4 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbitól. Az északin 972 ezer forint a négyzetméterár, ez 2 százalékos emelkedést jelent.

A legtöbb eladó ingatlan a déli parton Siófokon, Balatonlellén és Zamárdiban van, az északi oldalon pedig Balatonfüred, Balatonalmádi és Balatonfűzfő a sorrend.

Az Ingatlan.com adatai szerint a Balaton-parti települések közül a legdrágábban Tihanyban lehet ingatlant vásárolni, itt az átlagár 230 millió forint, utána következik Gyenesdiás 160 millióval és Balatonudvari 150 millióval. Balatonakalin 149 millióval, Zamárdiban, Balatonszemes 125 és 121 millióval kell készülni átlagosan egy ingatlanvásárlásra.

A legolcsóbb tóparti és tóhoz közeli települések közé tartozik Balatonberény, Balatonmáriafürdő, Balatonújlak, Balatonszabadi, Balatonszentgyörgy, Révfülöp, Örvényes, Pécsely és Balatonfőkajár, ezeken a településeken 50-80 millió forint a lakóingatlanok átlagára.

Kapcsolódó
Közel kétmillió forint négyzetmétere egy új, balatoni ingatlannak
A Zala megyei ingatlanpiacon például már 42 százalékkal többet költöttek idén a vevők, mint 2020-ban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik