Mozaik

Közel kétmillió forint négyzetmétere egy új, balatoni ingatlannak

pixabay
pixabay

Már a budapesti ingatlanárakat is lekörözik a balatoni új építésű lakások, házak árai. A Zala megyei ingatlanpiacon például már 42 százalékkal többet költöttek idén a vevők, mint 2020-ban, Keszthelyen az értékesítés alatt álló új építésű projektek átlagos négyzetméterára az 1,8 millió forintot is meghaladja – olvastuk a Világgazdaság cikkében.

Két éve még átlagosan 18,6 millió forintért lehetett megvásárolni Zala megyében egy 80 négyzetméteres ingatlant, amelyet 2022-ben már csak közel 10 millióval drágábban kaphat meg a vevő. A Duna House ingatlanközvetítő hálózat tranzakciós adatai szerint a megye átlagos négyzetméterárai – az összes ingatlantípus adatainak figyelembevételével számolva – 2020-hoz képest 47, 2021-hez képest 23 százalékkal emelkedtek.

A KSH adatai szerint Zala megyében 2020-ban átlagosan 18,9 millió forintot költöttek a vásárlók az átlagosan 105 négyzetméter nagyságú ingatlanokra, addig 2022-ben 26,8 millió forintért csupán 90 négyzetméter körüli házakra tudtak szerződni a vevők.

Ahogy az ország többi területén, úgy Zala megyében is jellemző a kiköltözési hullám, a nagyobb városok melletti agglomerációs települések népszerűsége a pandémia alatti bezártság következtében megugrott, és keresettek lettek az üdülőtelepüléseken található ingatlanok is, ami az átlagos négyzetméterárak emelkedését eredményezte

– mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Az új építésű ingatlanok esetében a nagyvárosok és az üdülőtelepülések iránti kereslet a legmagasabb, a balatoni új építések népszerűségük és magas műszaki tartalmuk miatt a fővárosival megegyező vagy több esetben azt meghaladó négyzetméterárai felfelé húzzák a megyei átlagárakat.

Keszthelyen az értékesítés alatt álló új építésű projektek átlagos négyzetméterára az 1,8 millió forintot is meghaladja. A balatoni új építésűek iránt érdeklődők a kiváló energetika, a kiemelt műszaki tartalom adta biztonság és kényelem, valamint a Balaton közelsége miatt sok esetben már a tervezőasztalról lefoglalják a legnépszerűbb paraméterekkel rendelkező lakásokat

– összegezte Benedikt Károly.

Kapcsolódó
Néhány tengerparton olcsóbb az ingatlan a balatoninál
Az árrobbanás nem áll meg a Balatonnál sem.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik