Hornyákné Gabriella Újlengyelben él a családjával, ő és a férje is itt született. A kert iránt érzett szeretete egész életét kíséri, és most nyugdíjas éveiben is nagyon fontos a számára, hogy saját maga termelje meg a zöldségeket, gyümölcsöket, amik a család asztalára kerülnek.
Szereti a kétkezi munkát, számára az a boldogság, amikor a munkája gyümölcsét szüretelni tudja és amikor az unokái arcán a boldogságot látja. Hiszen a saját terméstől, az abból készült finom ebédnél és az azt kísérő desszertnél nincs is finomabb. Számára nem jelentenek terhet a kerti teendők, hanem erőt adnak neki és feltöltik. Ezt egészen biztosan a növényei is éreznek, mert bőséges terméssel hálálják meg évről-évre a szerető gondoskodást.
Igaz nincs nagy kertem, de igyekszem kihasználni a lehetőségekhez képest. Van egy kis fóliasátor, ami már 10 éve lett felállítva. Szerencsémre még állja a napsütést, a szelet
– mutatta be Gabriella a kertjét a Sokszínű vidék megkeresésére.
Ilyenkor februárban már a megkezdődnek a kertben, a fóliasátor védelmében a munkálatok, valamint a zöldségek palántázása.
Minden évben februárban, a felásott földbe lilahagymát, hónapos retket ültetek. Mire ezek kikerülnek, jöhet a paprika, a paradicsom, az uborka palántázása. Ezekből néhányat veszek profi palántanevelőtől, de a többség az a saját magam által szedett magból, ablakomban kel ki, majd ott nevelkedik, amíg megjön a jó idő, általában április környékén, és mehet a fóliasátorba. A retek, és az újhagyma kiszedése után folyamatosan ültetem a végleges helyére a palántákat. Cukkinit és karalábét is ültetek minden évben
– részletezte, hogy a tél utolsó hónapjától kezdődően mik a teendők.
De nem csak zöldségek kapnak helyet Gabriella szeretett kertjében, hanem gyümölcsöket érlelő fák és bokrok is, amik a családja számára a lehető legfinomabb termést érlelik, amikből Gabriella az unokái nagy örömére finom süteményeket is készít.
Pár gyümölcs is elfér ezen a kis helyen. Szőlő, 3 darab őszibarack-, sárgabarack-, körte-, egy növendék cseresznyefa. És a kedvencem egy datolyaszilva fa, ami a 2023-as évben 180 darab gyümölcsöt termett. Beszorítottam még málnát, ribizlit, fekete szedret. Az unokáim rajonganak a gyümölcstortámért
– mesélte büszkén, milyen gyümölcsöket tud szüretelni, valamint milyen finomságokkal várja unokáit.
Gabriella veteményeskertjében bőséges a paradicsom és a paprikatermés is, amiket nem csak friss fogyasztásra termel. Sokféleképpen felhasználja, sőt a téli hónapokra gondolva el is tesz belőlük.
A paprikát nem csak friss fogyasztásra termelem, hanem a mélyhűtőbe is kerül lecsónak. A paradicsomból befőzök, és paradicsomlé készül télire. A gyümölcsöket is a mélyhűtőbe teszem
– osztotta meg, hogyan gondol előre a téli hónapokra.
Gabriella kertje igazán különleges, több okból is. Az egyik, hogy ő és családja a paradicsomot még januárban is frissen fogyasztja, azt, ami a saját kertjében terem. Télen a legtöbben csak álmodunk a következő nyárról, amikor majd a kertben termett piros, édes, lédús és mindennél finomabb saját zöldséget tudunk majd újra fogyasztani.
A fóliasátor előnye, hogy tavasszal és ősszel véd a fagyok ellen. Ezért egészen a komolyabb fagyokig terem a paprika, a paradicsom. Amit a fagyok előtt leszedek, azt fagymentes helyen kis ládákban tárolom. Fokozatosan érik, de ha romlik belőle, azt kiszedem, illetve felhasználom. Így maradt meg a paradicsom is, amit január végén is örömmel fogyasztottunk. Ezeket a napsütötte ablakban érleltem, és bizony nagyon finomak voltak így is
– részletezte, hogy tudnak a téli hónapok alatt is otthon termett zöldségeket fogyasztani.