Kertünk-Portánk

Lakásár-emelkedésben európai rekorder lett hazánk

Unsplash
Unsplash
Budapest a 7. legkevésbé megfizethető főváros Európában.

Egész Európában emelkedtek a lakásárak az elmúlt néhány évben, Magyarországon a környező országok közül is kiemelkedő mértékben.

2023 harmadik negyedévére a hazai lakásárak a 2015-ös átlagos értékük 267 százalékára nőttek, ezt csak a litván és a cseh lakásárak tudtak Európában megközelíteni 200 százalék feletti értékkel. A áremelkedés miatt a lakások túlértékeltté váltak. Budapest a 7. legkevésbé megfizethető főváros lett Európában az átlagbért keresőknek – írja Bank360.

A 267 százalékra (vagyis 2,67-szeres) drágulás a használt lakások esetében mérsékeltebb (262%), az újaknál magasabb (299%) volt. A lakásárak 2014 óta szinte töretlenül emelkednek.

Az áremelkedés tavaly már megtorpant, a növekedés üteme jelentősen lassult.

2024-re további áremelkedést várnak a szakértők, ezt a reáljövedelmek emelkedésének, a hitelkamatok csökkenésének, a megemelt CSOK-támogatásoknak és CSOK Plusz hiteleknek tudják be.

Budapesten 2023 harmadik negyedévében 16,9 évnyi országos átlagbér kellett egy 75 négyzetméteres lakóingatlan megvásárlásához, ezzel Budapest a 7. legkevésbé megfizethető főváros Európában (28 ország közül).

A magyar fővárost sorrendben Prága, Pozsony, Párizs, Zágráb, Ljubljana és Varsó előzi meg.

Kapcsolódó
Közel 660 millió forintért kelt el idén a legdrágább ingatlan
A Duna House statisztikáiból kiderül, miből, mennyiért és milyen ingatlant vásároltak a magyarok 2023-ban, és mennyiért kelt el a legdrágább ingatlan.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik